ОСТАННІ НОВИНИ

Депутати облради не проти сланців, але мають зауваження

|

 Представники фракцій Львівської обласної ради загалом позитивно ставляться до проекту видобутку сланцевого газу, однак мають низку зауважень до проекту угоди про розподіл продукції, що її мають підписати з американською компанією «Шеврон». Про це йшлося під час зустрічі представників фракцій Львівської обласної ради з послом США в Україні.

Зокрема, керівник фракції ВО «Батьківщина» Микола Кадикало заявив, що фракція підтримує видобуто сланцевого газу на Львівщині, зважаючи на економічні перспективи цього проекту, однак видобуток мають проводити сучасними методами із використанням найсучаснішого обладнання. Також він наголосив на тому, що в реалізації проекту мають бути враховані інтереси місцевих громад.

Натомість очільник рухівців в обласній раді Андрій Корнат заявив, що наявні матеріали угоди не дають можливості сказати, що інтереси громад враховано, а крім того, їх турбує відсутність прописаних екологічних норм безпеки для місцевих громад. «Фракція НРУ готова розглянути цей проект, але на умовах, прийнятних для нашої сторони» – наголосив він.

Представниця УДАРу Оксана Юринець заявила, що сланцевий проект можна реалізувати, але за кількох умов: виключно за погодженням місцевих громад, на території яких будуть проводити видобуток. Також видобуток сланців мають проводити з урахуванням всіх екологічних стандартів, а влада повинна мати право зупиняти процес у випадку порушень закону. Також видобуток сланців не може зашкодити запасам мінеральних вод в регіоні.

Зі свого боку представник фракції партії промисловців та підприємців Тарас Федак зауважив, що острах місцевих громад Львівщини пов’язаний як з можливими екологічними наслідками проекту, так і з тим, що від угоди місцеві громади практично нічого не отримують , водночас, можуть залишитися сам на сам з ймовірними проблемами. На його думку, варто було б укласти з Шевроном якусь додаткову угоду, яка би дозволила мати певний зиск місцевим громадам.

Представник ВО «Свобода» та голова профільної комісії Олексій Балицький показав американському послові папку із сотнями зауважень до самого проекту угоди і підкреслив, що йдеться, зокрема, про прозорість  у відносинах між державою та компанією.

На закінчення голова Львівської облради наголосив, що депутати уважно вивчають текст угоди, консультуються з юристами, щоби ухвалити справедливе рішення. Він підкреслив, що до документа є зауваження, однак є бажання працювати і розуміння важливості цієї угоди для енергетичного сектора України. «Ми на перше місце ставимо екологічні інтереси та дотримання законодавства» – наголосив Петро Колодій.

Зі свого боку Джеффрі Пайєт наголосив, що у США дуже велику увагу приділяють дотриманню високих екологічних стандартів. Водночас він підкреслив, що видобуток сланцевого газу призвів до того, що ціна газу в США становить третину ціни газу в Європі. «А це дало великий поштовх для того, щоби американська промисловість стала ще конкурентнішою, особливо, нафтохімічна галузь та виробництво добрив

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *