Стартувала акція «Дні профілактики туберкульозу»

|

П’ятий рік поспіль у Львові на початку весни управлінням охорони здоров’я Львівської міської ради проводить акцію «Дні профілактики туберкульозу та хронічних захворювань органів дихання у населення». Цього року акція відбудеться з 12 до 30 березня в рамках Всесвітнього дня боротьби із захворюванням на туберкульоз. Про це повідомляє прес-служба Львівської міської ради.

Захворюваність на туберкульоз у м. Львові  у 2011 році становила 51,9 осіб на 100 тис.населення (у 2007р. – 57,4 осіб на 100 тис.нас.).

«Завдяки якісній і системній профілактичній роботі, вдалося активізувати виявлення туберкульозу і як наслідок знизити рівень захворюваності на цю недугу. Раннє виявлення туберкульозу дає можливість уникнути ізоляції пацієнта,  скоротити терміни лікування, знизити медикаментозне навантаження на організм, запобігти інфікуванню родичів та близьких, зменшити ризик розвитку ускладнень, хронічного перебігу недуги та в кінцевому результаті уникнути смерті від цієї хвороби», – наголошує начальник управління охорони здоров’я Володимир Зуб..

Симптомами туберкульозу є: покашлювання, що продовжується більше 2–3 тижнів, підвищення температури без очевидних причин понад 5–7 днів, погіршення або відсутність апетиту, схуднення, нічна пітливість.

Якщо є подібні симптоми, негайно зверніться до лікаря. Діагностика цього захворювання складається з рентгенографії, аналізу мокротиння та додаткових, призначених лікарем при потребі загальних клінічних аналізів. Обстеження просте, доступне, безпечне та виконується протягом декількох днів.

Нагадуємо, туберкульоз – це соціально небезпечна інфекційна хвороба, яка викликається мікобактеріями туберкульозу, може вражати всіх людей, але найчастіше найбідніші, соціально неадаптовані верстви населення, як-от: біженців, мігрантів, осіб, які перебувають в установах кримінально-виконавчої системи, осіб без постійного місця проживання, алкоголіків, наркоманів, ВІЛ-інфікованих, хворих на СНІД. Не слід вважати, що туберкульоз не загрожує тим, хто не належить до вказаних категорій громадян. Ця хвороба також розвивається тоді, коли у людини знижений імунітет внаслідок тривалого стресу, депресії, виразкової хвороби, цукрового діабету, захворювань щитовидної залози, недостатнього харчування, поганих житлових умов, виснажливої праці тощо.

«Захворювання на туберкульоз спричиняє високу тимчасову та стійку втрату працездатності, вимагає тривалого (від 6–8 місяців, інколи до кінця життя) комплексного лікування та реабілітації хворих», – наголошує головний позаштатний спеціаліст управління охорони здоров’я з фтизіатрії Роман Вереснюк.

А серед хронічних захворювань органів дихання основну питому вагу займає хронічне обструктивне захворювання легень (ХОЗЛ). Збільшення захворюваності на цей недуг є світовою тенденцією. Проблемою хронічного обструктивного захворювання легень є те, що розвивається воно непомітно для хворого і, до моменту появи задишки, призводить до незворотних морфологічних змін у бронхолегеневій тканині.

Основним фактором ризику розвитку ХОЗЛ (90%) є куріння, а оскільки населення  країни в більшості курить, то не можна очікувати зменшення захворюваності на цей недуг. У 2011 році у м. Львові зареєстровано 19 тис 133 хворих з хронічним обструктивним захворюванням легень, тоді як у 2010 році спостерігалося 17 тис 186 таких хворих.

«Для раннього виявлення ХОЗЛ пацієнту необхідно провести спірографічне дослідження – дослідити функцію зовнішнього дихання. Цей метод дозволяє виявити стадію хвороби та диференційовано призначити базисну терапію», – наголошує головний позаштатний спеціаліст управління охорони здоров’я з пульмонології Олена Кулітка.

Фото: ShutterStock

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *