ОСТАННІ НОВИНИ

У прес-клубі реформ обговорювали невдячну тему - сексуальне насильство щодо дітей

|

Сьогодні, 3 грудня, на засіданні прес-клубу реформ львівські журналісти мали нагоду побачити світ очима дітей, які постраждали від сексуального насильства. Голова Жіночого Консорціуму України Наталка Самолевська розповіла про вражаючі підсумки проекту „Подолання насильства над дітьми через професійне навчання фахівців, що працюють з дітьми, які зазнали сексуального або комерційного сексуального насильства“. Цей проект здійснювали з квітня до листопада кілька громадських організацій – членів Консорціуму – у Київській, Миколаївській та Вінницькій областях.

Н.Самолевська розповіла, що чи не найбільшою загрозою цієї проблеми є її закритість. Проблема сексуального насильства та експлуатації дітей має багатовікову історію та водночас є „новою“ для України. Навіть зараз немає достовірної інформації про те, який саме відсоток дітей в Україні стає жертвами сексуального насильства, хоча все більше свідчень щодо подібних злочинів з’являється у звітах державних та недержавних інституцій, що працюють в інтересах дітей.

„Ця тема є закрита, латентна і невдячна. Якщо визнати на державному рівні, що проблема існує, то потрібно буде шукати способи її вирішення, а що з нею робити — ніхто не знає“, — зазначила Н.Самолевська.

За результатами досліджень, групу найбільшого ризику комерційної сексуальної експлуатації становлять діти з дитячих будинків та інтернатів. Водночас, більшість спеціалістів з оточення цих дітей потребують додаткового навчання щодо ефективних методів роботи з дітьми, що зазнали насильства. „У рамках проекту ми пропонували дітям намалювати малюнок на тему „Катастрофа в моєму світі…“. І у своїх працях діти демонстрували свої проблеми, за допомогою малюнка дитина звертається до дорослих за допомогою, оскільки словами ці діти не перекажуть, що з ними сталося“, — каже Н.Самолевська.

У межах піврічного проекту було проведено тренінги для працівників дитячих будинків, інтернативних закладів, притулків для неповнолітніх, шкіл. Тренінгове навчання було спрямоване на підвищення поінформованості щодо проблеми сексуального насильства над дітьми. В результаті тренінгів 270 працівників дитячих закладів навчилися обережно працювати з постраждалими дітьми, виводити їх з психологічної кризи, повідомляє ЗІК.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *