ОСТАННІ НОВИНИ

У міськраді відреагували на зміну власника ЛАЗу

Наталя Дуляба

|

Львівська міська рада сподівається, що новий власник ЛАЗу не допустить забудови території колишнього заводу житлом і дослухається до позиції міста, у власності якого є сама земля. Про це повідомив заступник міського голови з питань містобудування Любомир Зубач.

«На території колишнього ЛАЗу Львівська міська рада не бачить жодної житлової забудови: ні багатоповерхівок, ні апартаментів… Всі ми почули зі ЗМІ про оплату боргів підприємства і нових власників ЛАЗу. Тепер хотілося б, щоб новий власник почув позицію Львівської міської ради», – наголосив посадовець.

Занедбані будівлі колишнього Львівського автобусного заводу на вул. Стрийській, 45 розташовані на 56 га землі. Вона є комунальною власністю Львова. Ще влітку 2021 року виконавчий комітет Львівської міськради заборонив змінювати цільове призначення цих ділянок.

Тоді у Ратуші визначили, що забудовувати занедбану промзону житловими будинками не можна. Натомість допустили можливість зведення тут нових виробництв, об’єктів із науковими й освітніми функціями.

«Тобто лише промисловість (як варіант – індустріальний парк чи якесь інноваційне виробництво), виробничо-лабораторні корпуси, науково-дослідні та проектні організації; культурні чи спортивні об’єкти, виставкові центри, адміністративні корпуси, офіси.

Навіть більше, своїм рішенням виконавчий комітет заборонив вносити зміни до містобудівної документації всіх рівнів щодо функціонального призначення землі. А отже, жодних детальних планів. На цій території місто зарезервувало промисловість і громадську функцію… Сама земля є комунальною і як нею розпорядитись, виняткова компетенція власника, тобто міста», – підкреслив Любомир Зубач.

Він також додав, що мерія неодноразово зверталась до правоохоронців з приводу незаконної приватизації приміщень ЛАЗу росіянином Ігорем Чуркіним. Втім про подальший хід розслідування нічого не відомо.

Нагадаємо, напередодні стало відомо, що новим власником ЛАЗу стало ТзОВ «Львівінвестактив». Воно входить до групи родини Луцьких з Івано-Франківська, яка володіє відомою будівельною компанією «Благо».

Як відомо, раніше Львівський автобусний завод належав росіянину Ігорю Чуркіну, який довів його до банкрутства. У жовтні 2023 року ДБР заочно оголосило йому підозру у заволодінні майном ЛАЗу. На початку 2024 року правоохоронці в Аргентині затримали сина Ігоря Чуркіна – Ігоря Чуркіна-молодшого, якого правоохоронці звинувачують у спробі зберегти активи в Україні обманним шляхом.

Влітку 2021 року «Укрексімбанк» вже продав на відкритих торгах борги збанкрутілого Львівського автобусного заводу. Права вимоги за кредитними договорами та дебіторську заборгованість заводу перед банком більше ніж за 170 млн грн купило ТОВ «Капітал-Фінанс», засновником якої є львівський бізнесмен Максим Чухен.

Ця компанія отримала право на нерухоме та рухоме майно ЛАЗу, яке перебувало в кредитній заставі банку. Йдеться про головний виробничий корпус, виробниче обладнання, склади, майстерні, а також монастир ордену кармелітів босих та костелу Матері Божої Шкаплерної. Він є пам’яткою архітектури, горів влітку 2019 року.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *