ОСТАННІ НОВИНИ

Навчальний центр ЗАЕС атакували безпілотники, – МАГАТЕ

Маркіян Рой

|

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) 9 квітня повідомило про атаку безпілотників на навчальний центр окупованої росіянами Запорізької атомної станції (ЗАЕС), розміщений на її майданчику. Про це йдеться в дописі Агентства в соцмережі Х.

«Повідомлення про вибух узгоджується зі спостереженнями групи МАГАТЕ. Цього разу прямої загрози ядерній безпеці немає, але останній інцидент знову підкреслює надзвичайно серйозну ситуацію», – зазначив гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Представник ГУР Міноборони Андрій Юсов у ефірі телемарафону повідомив, що Росія розпочала нову хвилю провокацій щодо Запорізької АЕС.

«От сьогодні вони вирішили за допомогою FPV-дронів зімітувати обстріл нібито з боку України. Позиція України однозначна – щодо ядерних об’єктів жодних дій чи провокацій ми не здійснюємо», – наголосив представник ГУР.

Нагадаємо, що 7 квітня на території Запорізької атомної електростанції здетонував дрон.

Як повідомляв Львівський портал, Запорізька АЕС є найбільшою атомною електростанцією в Європі. Її російські окупанти захопили ще на початку березня 2022 року. Відтоді об’єкт перебуває виключно під контролем військ РФ.

Окупанти мінують територію та приміщення АЕС, розміщують там свою техніку, раніше регулярно обстрілювали прилеглі ділянки, а також неодноразово погрожували підірвати станцію. За час окупації на Запорізькій АЕС сталось 8 повних блекаутів, що несе ядерну й радіаційну загрози.

Додамо, що українські спецпризначенці тричі намагались деокупувати ЗАЕС у 2022 році, однак ці спроби були безрезультатними.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *