ОСТАННІ НОВИНИ

Росіянину Чуркіну повідомили про підозру у заволодінні майном ЛАЗу

Ольга Денисяка

|

Працівники ДБР повідомили про підозру російському олігарху Ігорю Чуркіну, який організував та заволодів нерухомим майном ЗАТ «Завод комунального транспорту» (колишній ВАТ «Львівський автомобільний завод»). Дії росіянина призвели до збитків підприємства у понад 350 млн грн. Про це повідомили в ДБР.

Встановлено, що у 2005 році Ігор Чуркін був обраний головою спостережної ради ЗАТ «Завод комунального транспорту». Це дозволяло олігарху вчиняти організаційно-розпорядчі функції на підприємстві, у тому числі приймати рішення про відчуження об’єктів нерухомого майна.

У 2008 році він організував відчуження 8 об’єктів нерухомого майна колишнього державного підприємства Львівській автомобільний завод. Їх новими власниками стали його ж комерційні структури.

Для проведення оборудки Чуркін надав вказівку підлеглому підробити офіційні фінансові документи ЗАТ «Завод комунального транспорту». Вони були використані для зняття всіх фінансових обтяжень з об’єктів нерухомого майна, що зекономило гроші олігарху та дозволило фактично вкрасти частину приміщень заводу.

Схожу схему, російський олігарх повторив у 2016 році. Він організував підробку судового рішення, яке стало підставою створення нібито законних умов для відчуження нерухомого майна заводу на користь його групи підприємств.

Сума збитків завданих ЗАТ «Завод комунального транспорту» становить понад 367 млн грн.

Наразі майно заводу повернуто державі.

Росіянину повідомлено про підозру за статтею 358 (підроблення з метою використання офіційного документа, що складений у визначеній законом формі та містить передбачені законом реквізити, вчинене повторно за попередньою змовою групою осіб, поєднане з організацією використання завідомо підробленого документа) та за статтею 191 (заволодіння чужим майном, шляхом зловживання своїм службовим становищем, вчинене повторно за попередньою змовою групою осіб в особливо великих розмірах) КК України.

Санкція статей передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін до дванадцяти років.

Зазначимо, в липні цього року російському олігарху Ігорю Чуркіну та його спільнику оголосили підозри в махінаціях з майном ЛАЗу.

Нагадаємо, 20 років тому Фонд державного майна продав контрольний пакет акцій Львівського автобусного заводу фірмі російського бізнесмена Ігоря Чуркіна. Перед «Євро-2012» ЛАЗ постачав автобуси українським містам, які приймали чемпіонат.

Після приватизації підприємство кілька разів змінювало назву, в різні часи воно називалося «ЛАЗ», «Пасавтотранс», «Завод комунального транспорту», холдингова компанія ЛАЗ, «Львівський автобусний завод», «Львівський автомобільний завод», «Львівські автобусні заводи».

Остаточно свою роботу завод в жовтні 2014 року, кілька тисяч працівників були звільнені. Власника Ігоря Чуркіна неодноразово звинувачували у знищенні підприємства.

Більшість юридичних осіб, які після приватизації володіли заводом та його майном, нині є банкрутами.

Як писав Львівський портал" href="//portal.lviv.ua">Львівський портал, влітку 2021 року Укрексімбанк продав на відкритих торгах борги збанкрутілого Львівського автобусного заводу. Права вимоги за кредитними договорами та дебіторську заборгованість заводу перед банком більше ніж за 170 млн грн купило ТОВ «Капітал-Фінанс», засновником якої є львівський бізнесмен Максим Чухен.

Ця компанія отримала право на нерухоме та рухоме майно ЛАЗу, яке перебувало в кредитній заставі банку. Йдеться про головний виробничий корпус, монастир ордену кармелітів босих та костелу Матері Божої Шкаплерної, що є пам’яткою архітектури, виробниче обладнання, склади, майстерні та інші приміщення.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *