ОСТАННІ НОВИНИ

Україну не запросять до НАТО на саміті у липні, – ЗМІ

Наталя Дуляба

|

Сполучені Штати та Німеччина не змінили свою позицію стосовно запрошення України до НАТО, тому Київ не запросять приєднатись до Альянсу на саміті у Вашингтоні в липні. Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на The New York Times.

Видання зазначає, що НАТО не має бажання приймати нового члена, який через пакт про колективну безпеку Альянсу втягне його в найбільшу сухопутну війну в Європі з 1945 року.

Сполучені Штати і Німеччина, як і раніше, виступають проти запрошення України в НАТО на саміті Альянсу у Вашингтоні, як це було і на торішньому саміті у Вільнюсі. За даними NYT, вони навіть хочуть, щоб це питання було зняте з порядку денного в липні, незважаючи на те, що аналогічний процес щодо членства України в ЄС був схвалений минулої зими.

Основні зусилля зараз спрямовані на чітке визначення умов, які Україна має виконати, однак вони ще не просунулися вперед.

Глава МЗС Дмитро Кулеба сказав, що він «уважно слухав» своїх колег-дипломатів, які обговорювали підготовку до саміту у Вашингтоні влітку цього року, і те, як НАТО може вирішити питання про місце України в Північноатлантичному альянсі, та ретельно відповідав їм.

«Це справа самих членів Альянсу – прийняти рішення про форму і зміст наступного кроку на шляху до членства України в НАТО. Ми будемо з нетерпінням чекати на результат, але, звичайно, ми вважаємо, що Україна заслуговує на членство в НАТО, і що це має статися якнайшвидше», – сказав Кулеба.

При цьому через війну з Росією, що триває, «жодна з цих речей не матиме значення до липня», підкреслюють джерела NYT. Адже, як зазначає видання, стає «дедалі реальнішою» перспектива поразки України в конфлікті.

«Ситуація на місцях може виглядати набагато гірше, ніж сьогодні, і тоді постане питання: як нам зробити так, щоб Росія не перемогла?», – сказав Іво Даалдер, колишній американський посол в НАТО.

Як повідомляв Львівський портал, напередодні держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що саміт у Вашингтоні зосередиться на створенні «дорожньої карти» для вступу України в НАТО.

Водночас США офіційно заперечували, що нібито Білий дім виступає проти вступу України до Північноатлантичного альянсу.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг зі свого боку вважає, що Україну треба запросити «на певному етапі».

Додамо, що торік на липневому саміті у Вільнюсі члени НАТО погодились вилучити вимогу про План дій щодо членства на шляху України до Північноатлантичного альянсу. Водночас Україні дали зрозуміти, що її запросять приєднатися до НАТО, «коли погодяться всі союзники і будуть досягнуті умови».

Інструментом для контролю реформ, які виконує Україна на шляху до НАТО, є Річна національна програма (РНП). Цей документ визначає перелік реформ, які має виконати Україна у 2024 році, готуючись до євроатлантичної інтеграції.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *