ОСТАННІ НОВИНИ

Блінкен: Саміт НАТО зосередиться на створенні «дорожньої карти» для вступу України

Наталя Дуляба

|

Держсекретар США Ентоні Блінкен наголосив на важливості підготовці «дорожньої карти» вступу України в НАТО напередодні саміту до 75-річчя Північноатлантичного альянсу, який відбудеться в липні у Вашингтоні. Про це він сказав на спільній пресконференції з міністром закордонних справ Франції Стефаном Сежурне, повідомляє Європейська правда.

Держсекретар зауважив, що Україна буде членом НАТО, як це союзники заявили на саміті у Вільнюсі. За його словами, питання полягає в тому, щоб мати хорошу та чітку «дорожню карту» для досягнення цього висновку.

«Я думаю, що саміт НАТО до його 75-річчя дійсно буде дуже конкретно зосереджений на тому, як ми можемо створити цю дорожню карту. Або, використовуючи інший образ, необхідний міст, який дозволить Україні стати членом НАТО», – зазначив Блінкен.

Зазначимо, що 3-4 квітня у штаб-квартирі НАТО у Брюсселі глава МЗС України Дмитро Кулеба зустрінеться більш ніж із десятком західних колег, а також проведе переговори з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом і головним дипломатом ЄС Жозепом Боррелем.

Візит Кулеби відбудеться під час Ради міністрів закордонних справ країн НАТО до 75-річчя Альянсу, яка стане першою такою зустріччю для Швеції як повноправного члена.

Як повідомляв Львівський портал, торік на липневому саміті у Вільнюсі члени НАТО погодились вилучити вимогу про План дій щодо членства на шляху України до Північноатлантичного альянсу. Водночас Україні дали зрозуміти, що її запросять приєднатися до НАТО, «коли погодяться всі союзники і будуть досягнуті умови».

Інструментом для контролю реформ, які виконує Україна на шляху до НАТО, є Річна національна програма (РНП). Цей документ визначає перелік реформ, які має виконати Україна у 2024 році, готуючись до євроатлантичної інтеграції.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг каже, що Україну треба запросити «на певному етапі». А США офіційно заперечили, що нібито Білий дім виступає проти вступу України до альянсу.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *