ОСТАННІ НОВИНИ

Двоє іноземців готували атаку на військові штаби в Одесі

Наталя Дуляба

|

Спецслужби викрили в Одесі двох іноземців, які шпигували для ФСБ й готували удари по військових штабах і позиціях ЗСУ на півдні України. Про це Львівському порталу повідомили в СБУ.

Йдеться про двох агентів ФСБ – громадян однієї з країн Південного Кавказу, які проживали в Одесі. За вказівкою російської спецслужби вони розвідували місця базування українських військ, щоб зафіксувати їхні координати на Google-картах.

Після встановлення геолокацій «потрібних» об’єктів агенти збирали максимум інформації про наявний там особовий склад, військову техніку та особливості роботи. Таким чином вони сподівались ідентифікувати пункти управління та бойові підрозділи ЗСУ, щоб «прозвітувати» до ФСБ.

Для збору розвідданих зловмисники обходили вулиці Одеси та приховано фіксували потенційні «цілі». Разом з цим вони використовували свої зв’язки серед місцевих жителів для отримання інформації про українських військових.

Отримавши розвіддані, окупанти планували здійснити серію прицільних ракетно-дронових ударів по штабах командування ЗСУ та по бойових позиціях військових.

Крім того, фігуранти створили у місті громадську організацію, яка діяла під виглядом надання допомоги українцям. Так намагались легалізувати іноземців в Україні. При цьому насправді у стінах цієї ГО іноземців прагнули завербувати до власної мережі інформаторів.

Після виконання ворожого завдання агенти сподівались влаштуватися до ФСБ.

Українські спецслужби завадили реалізації злочинного плану, адже викрили поплічників агресора ще на початковому етапі їхньої розвідувально-підривної діяльності.

«Потім СБУ провела поетапне документування, яке дозволило повністю відслідкувати маршрути переміщення фігурантів і затримати їх, коли вони проводили дорозвідку поблизу одного з об’єктів», – йдеться у повідомленні.

На місці затримання у зловмисників вилучили телефон, який вони використовували тільки для спілкування з ФСБ.

Іноземцям оголосили підозру за ч. 3 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про розташування ЗСУ, вчинене в умовах воєнного стану). Їм загрожує до 12 років тюрми.

Наразі фігуранти справи перебувають під вартою.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *