ОСТАННІ НОВИНИ

Україна схвалила документ, який передбачає умови її вступу до НАТО

Наталя Дуляба

|

Комісія з питань координації євроатлантичної інтеграції України 28 листопада схвалила проєкт адаптованої Річної національної програми (аРНП) на 2024 рік – документу, який визначає критерії відповідності України членству в НАТО. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Кабінету Міністрів.

Головна мета аРНП – підготовка України до членства в НАТО через підвищення обороноздатності. Всі зміни у документі розробили з врахуванням умов повномасштабного вторгнення Росії.

Проєкт програми містить п’ять базових розділів: політичні та економічні питання, оборонні та військові питання, ресурсні питання, питання безпеки та правові питання.

Частина про політичні реформи охоплює, зокрема держуправління, підвищення прозорості та сприяння інклюзивному політичному процесу. Вона, як кажуть в уряді, скоординована також із зобов’язаннями, необхідними для початку переговорів про вступ України до ЄС.

«Адаптована РНП є максимально стислою та практичною, сфокусованою на реформах у секторі безпеки і оборони. У сфері демократичних трансформації чітко зафіксовано посилання на завдання, які Україна виконує на шляху європейської інтеграції. Ми провели хорошу внутрішню роботу, а також ґрунтовні консультації зі штаб-квартирою НАТО. Союзники позитивно оцінили підхід, який ми запропонували, та дали узагальнені рекомендації до проєкту, які були враховані», – прокоментувала віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина.

Сам проєкт адаптованої Річної національної програми представлять 29 листопада на засіданні Ради Україна-НАТО, яке проходить на рівні міністрів закордонних справ.

«Таким чином фокус аРНП на 2024 рік зосереджений на посиленні оборонних спроможностей сектору безпеки і оборони України через розвиток відповідних систем планування, управління та контролю. Зміни відбуватимуться шляхом впровадження стандартів і найкращих практик НАТО з метою досягнення взаємосумісності з Альянсом», – додають у Кабміні.

Відтак ключові зусилля Україна сконцентрує на таких напрямках:

  • ефективний демократичний цивільний контроль над силами безпеки та оборони,
  • забезпечення доброчесності, прозорості, підзвітності у секторі безпеки та оборони,
  • трансформація оборонної політики та планування,
  • модернізація систем управління та контролю,
  • удосконалення системи стратегічних комунікацій,
  • цифрова трансформація, кібербезпека, інформаційна безпека та обмін інформацією,
  • трансформація оборонної промисловості та впровадження сучасних технологій,
  • управління ресурсами,
  • розширення можливостей у сфері реабілітації та реінтеграції ветеранів/ветеранок війни.

Нагадаємо, на липневому саміті у Вільнюсі члени НАТО погодились вилучити вимогу про План дій щодо членства на шляху України до Північноатлантичного альянсу. Водночас Україна дали зрозуміти, що її запросять приєднатися до НАТО, «коли погодяться всі союзники і будуть досягнуті умови». Інструментом для контролю реформ, які виконує Україна, стане Річна національна програма (РНП).

27 листопада генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що союзники узгодять рекомендації щодо реформ, які потрібно здійснити Україні для вступу до НАТО.

ЗМІ пишуть, що 29 листопада Україна на НАТО узгодять цей список реформ. На відміну від попередніх планів реформ, український план на 2024 рік набагато коротший і менш детальний, відтак Україні буде легше продемонструвати успіхи до Вашингтонського саміту влітку 2024 року.

Водночас члени НАТО досі не дійшли згоди щодо того, чи є реформи, викладені в оновленій Річній національній програмі, умовами, за яких Україна може вступити до НАТО, чи вони є інструментом для наближення Києва до Альянсу.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *