ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові відбудеться прем'єра грандіозної фольк-опери «Коли цвіте папороть», яка майже сорок років була «під замком»

Дарина Смеречанська

|

У Львівському національному академічному театрі опери та балету імені Соломії Крушельницької 15-17 грудня ставитимуть фольк-оперу «Коли цвіте папороть», яка поєднала прадавні народні мелодії і модерні принципи композиторської техніки.   За радянської влади вона була заборонена, і ось після майже сорока років очікування цей грандіозний твір спрезентують на сцені Львівської опери. Про це Львівському порталу повідомляють організатори заходу.

 

Власне, рівно сорок років тому Євген Станкович отримав пропозицію про написання масштабного сценічного твору від французької імпресарської фірми «Алітека» для Народного академічного хору ім. Г. Верьовки, що вимагало знайти нове, світле сучасне жанрово-видовищне рішення.

За свідченням самого композитора, «були сподівання, що нарешті прийшов час, коли світовий глядач зможе побачити і почути взірець найбагатшого українського фольклору і образів, викладених сучасною музичною мовою, переосмислених композитором і постановником.

Прем’єра мала відбутись на початку концертного сезону 1979 року в палаці «Україна». Однак цьому не судилося статися:    надзвичайне засідання художньої ради, міліцейські кордони за участю кінних загонів навколо палацу «Україна» в день генеральної репетиції і, нарешті, заборона прем’єри з нейтральним формулюванням «з технічних причин».

Відтак, вже незабаром глядач отримає унікальну можливість побачити цю прем’єру на сцені Львівської опери.

Опера Євгена Станковича «Коли цвіте папороть»  ввійшла в програму «Український прорив» Львівської Національної Опери. Саме тут Євген Лисик у співавторстві з Євгеном Станковичем готував шлях поєднання авангардних «на той час», фольклорних та народно-символістських музично-сценічних технологій, нове розуміння ними сутності зрілого неофольклористичного мислення кінця ХХ століття». І вже 15 грудня відбудеться прем’єра цього багатостраждального твору.

Фото: opera.lviv.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *