ОСТАННІ НОВИНИ

Україна купуватиме газ у Росії?

|

Україна готова купувати газ у Росії і має для цього необхідні кошти, а юридичні аспекти поставок обговорюються. Про це заявив віце-президент Єврокомісії з Енергосоюзу Марош Шефчович, пише Прайм.

«Ми знаходимося в приватному і хорошому контакті з обома – російською і українською  сторонами… Я говорив з міністром Новаком (міністр енергетики РФ) кілька разів, ми тепер обмінюємося листами, ми також знаходимося в приватному контакті по телефону… При необхідності Росія готова постачати газ. Позитивна річ в тому, що Україна готова купувати і має адекватні фінансові кошти для цього», – сказав Шефчович.

Він нагадав, що в кінці 2016 року Україна і РФ не досягли домовленостей про постачання газу цієї зими.

«Є одне питання, яке ми обговорюємо. Це юридичне питання. Воно як і раніше на столі. Я так розумію, що це питання дуже чутливе для обох сторін з огляду на наближення (рішення) Стокгольмського арбітражу… Ми обмінюємося пропозиціями, листами», – сказав віце-президент ЄК.

Раніше голова “Нафтогазу” Андрій Коболєв заявив, що “Нафтогаз України” не планує відновлювати купівлю газу в компанії “Газпром” до кінця опалювального сезону без підписання додаткової угоди.

Як відомо, домовленостей про укладення додаткової угоди до контракту між “Нафтогазом” і “Газпромом” на тристоронніх переговорах за участю Єврокомісії досягти не вдалося.

Нагадаємо, Україна вже рік не купує газ у “Газпрому”.

Раніше повідомялося, що у Стокгольмі закінчилися слухання за позовом  НАК “Нафтогаз України” до російського “Газпрому” щодо контракту на закупівлю газу.

“Нафтогаз” очікує, що Стокгольмський арбітраж винесе рішення в спорі з “Газпромом” за контрактом купівлі/продажу газу до кінця 1-го кварталу 2017 року, а за контрактом про умови транзиту газу через Україну – до кінця 1-го півріччя 2017 року.

ЕП

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *