ОСТАННІ НОВИНИ

У мерії запевняють, що головну проблему з новим сміттєзвалищем уже вирішено

|

Головне питання відведення земельної ділянки під новий полігон для сміттєзвалища вирішено. Про це заявив під час виїзного засідання сесії Львівської міської ради в с. Великі Грибовичі начальник управління інвестицій ЛМР Сергій Кіраль.

Це ділянка розташована в м. Новий Розділ на території колишнього державного підприємства з видобування сірки і є в розпорядженні Миколаївської районної адміністрації. Реалізувати проект місту допоможе Міжнародна фінансова корпорація.

«Нам залишилося отримати погодження від ЛОДА. Відразу після цього ми розпочнемо конкурсний відбір партнера для реалізації цього інвестиційного проекту за позабюджетні кошти. Цей етап буде тривати до І кварталу 2013 року», – зазначив начальник управління зовнішньоекономічних відносин та інвестицій ЛМР Сергій Кіраль.

На сьогоднішній день новий проект передбачає проведення додаткових гідрологічних, геологічних досліджень, повної оцінки впливу на навколишнє середовище.

«Це не просто сміттєзвалище, а складна інженерна споруда. Якщо все зробити правильно, то жодного негативного впливу не буде. У світі вже існують відповідні технології, які ефективно працюють в Європі», – додав начальник управління інвестицій Сергій Кіраль.

Водночас він запевнив, що із впровадженням цього проекту, міська влада не розглядатиме питання підвищення тарифів.

«Звичайно, ми б хотіли утилізувати сміття на 90% шляхом спалення, але на сьогодні ми будемо мати справу зі значними інвестиціями. На масштаб міста – 240-250 тонн сміття – це 250 млн євро тільки інвестицій. Нам би прийшлося підняти тариф до рівня 200-250 євро за тонну. Чи готові мешканці Львова платити у 20-30 разів більше? Я думаю, що ні. Тому ми йдемо поетапно, не відкидаючи цієї можливості, тому що сміттєспалення є дійсно перевіреною технологією, яка працює в Німеччині та країнах Скандинавії.

Сміттєспалення є третім рівнем переробки сміття. Перший – селективний відбір. Потім – сортування, а потім уже спалення. Перших два етапи ми сьогодні забезпечуємо», – розповів начальник управління зовнішньоекономічних відносин та інвестицій ЛМР Сергій Кіраль.

Нагадаємо, з 2008 року ЛМР співпрацює з МФК щодо реалізації проекту нового полігону та сміттєсортувального заводу. Нещодавно у Львові відбулося засідання за участю Міжнародної Фінансової Корпорації, міської та обласної влади, а також Швейцарського бюро співробітництва в Україні, під час якого розглядалось питання пошуку інвестора для реалізації проекту будівництва нового полігону.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *