ОСТАННІ НОВИНИ

Рік Польщі у Львові

|

Голова ЛОДА Олександр Сендега підписав розпорядження “Про проведення у Львівській області Року Республіки Польща в Україні”, згідно з яким створено організаційний комітет з підготовки та проведення на Львівщині Року Польщі під керівництвом заступника голови ОДА Володимира Герича. Заплановано багато культурно-наукових заходів, а також заходи задля зміцнення співпраці з польськими воєводствами – повідомляє прес-сужба ОДА.

Зокрема, заплановано урочисте відкриття року Польщі, проведення Днів Кракова та Урочисту академію до Дня Конституції Польщі. Також у програмі передбачено організувати передачу приміщень резиденції Римо-католицькому архиєпископу у м. Львові та відкрити відреставрований пам’ятник Адамові Міцкевичу. А на листопад заплановано проведення церемонії українсько-польського поєднання на Личаківському цвинтарі (меморіал УГА та Польські військові поховання).

У Львові також проведуть міжнародну українсько-німецько-французько-польську конференцію з питань облаштування нового східного та південного кордону Європейського Союзу, українсько-польську конференцію молодих журналістів та п’яту Львівсько-Варшавську конференцію з питань філософії науки, а ще – Українсько-польський форум молоді “Інтеграція у Європейську спільноту: переваги та перспективи” та міжнародну українсько-німецько-польсько-єврейську конференцію з питань міжетнічної та міжрелігійної толеранції у новій Європі. Передбачається також створення веб-сторінки “Україна і Польща – етапи стратегічного партнерства” , українсько-польського молодіжного інтернет порталу та відкриття кафедри полоністики у Львівському національному університеті ім.І. Франка.

Серед мистецьких заходів: проведення Тижня польського кіно; постановка опери ”Страшний двір” С.Монюшка у Львівському оперному театрі; прем’єра ораторії “Шлюби Яна Казимира” Мечислава Солтиса, а також участь польських мистецьких колективів на музичних фестивалях. Театрали Польщі братимуть участь у міжнародному театральному фестивалі “Золотий Лев”, а у Львівській галереї мистецтв пройде виставка присвячена 150-річчю живописця Яцека Мальчевського. Цього року українською мовою буде видана книга з питань економіки “Від шоку до терапії” екс-віце-прем’єра Республіки Польща Гжегожа Колодка, а у ЛНУ ім. І. Франка відбудуться презентації книг відомого польського політолога Р.Капусцінського та монографії доцента Б.Гудя “Соціальне підґрунтя українсько-польських конфліктів першої половини ХХ століття ”.

Міжрегіональну співпрацю також активізуватимуть, зокрема, шляхом співпраці з Люблінським, Мазовецьким, Малопольським та Сілезьким воєводствами Республіки Польща, а регіональні теле- та радіокомпанії Львівської області та Люблінського воєводства підпишуть угоди щодо співпраці в інформаційній сфері. Протягом року здійснюватимуться заходи з облаштування державного кордону України на українсько-польській ділянці на Львівщині.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *