“Карпати” і корупція - "Львівська газета", 15 березня

|

Почесний президент ФК “Карпати” Петро Димінський під час учорашньої зустрічі з представниками мас-медіа був доволі відвертим і зробив декілька гучних заяв. Зокрема, він звинуватив екс-тренера “Карпат” Мирона Маркевича в корупційних намірах.

Так, за словами Петра Петровича, колишній наставник “зелено-білих” Мирон Маркевич за
10 турів до завершення 13-го чемпіонату України з футболу заявив, що “карпатівці” не спроможні самостійно залишитися серед еліти. Відтак, аби уникнути пониження у класі, необхідно виділити гроші для купівлі суддів та очок. Петро Димінський також зазначив, що до нього надходило багато пропозицій щодо того, як залишити львівську футбольну дружину у вищій лізі.

– Насамперед я мусив поступитися політичними принципами перед Суркісом, – зізнався пан Димінський. – По-друге, потрібно було діяти всупереч власній совісті та купити декілька ігор, як радив Мирон Маркевич. Нині не шкодую, що відмовився від цього і з упевненістю дивлюся у майбутнє.

Натомість екс-тренер львівських “Карпат” Мирон Маркевич у розмові з кореспондентом “Газети” зазначив, що розмовляв з Петром Димінським не про підкуп суддів, а про прямі обов’язки адміністрації клубу – відповідне реагування на свавілля арбітрів, які доволі часто несправедливо поводилися щодо “Карпат”.

– Я казав, щоб він навів лад із суддями, які просто “вбивали” нас на полі, – зазначив Мирон Богданович. – Також говорив тоді про нерівність зарплат футболістів. Хтось отримував
15 тисяч доларів на місяць, а хтось – півтори тисячі. Такі футболісти, як Даниловський і Йовічевіч отримували вдесятеро більше, ніж деякі інші гравці основного складу. Нехай він також виплатить двомісячну заборгованість із зарплати. Ви ж знаєте, що одна з причин вильоту команди з вищої ліги – те, що не тренер, а президент визначав, хто з футболістів гратиме в основі. Саме тому я звільнився з команди.

За словами Мирона Маркевича, теперішні “Карпати” можуть повернутися у вищу ліги, якщо їм не заважатиме керівництво клубу.

Президент ФК “Карпати” також говорив про завдання команди. Мета Петра Петровича полягає в тому, щоб “Карпати” повернулися у вищу лігу. При цьому він зауважив, що не вбачає доцільності перебування команди в елітному дивізіоні без участі в єврокубках.

– Не розумію такого завдання – потрапляння “Карпат” у десятку найкращих команд вищої ліги. Якщо “зелено-білі” не будуть готовими виступати в єврокубках, то мені така команда не потрібна, – поділився власними амбіційними планами почесний президент ФК “Карпати”.

Петро Димінський переконаний, що за всі роки його перебування в команді “зелено-білі”, попри певні проблеми, вперше вийшли на необхідний рівень і за амбітними та патріотичними настроями не поступаються “карпатівцям”, які здобули Кубок Радянського Союзу 1969 року.

Після багаторазових безрезультатних закликів до співпраці з державною владою, Петро Димінський, виявляється, не опустив рук і все-таки сподівається на продуктивний діалог і подальшу співпрацю з міським та обласним керівництвом. Утім прихід до влади нових людей означає, що ці сподівання мають непогані шанси перейти з віртуального в реальний вимір.

– Я добре знаю нинішнього губернатора Львівщини Петра Михайловича Олійника, з яким свого часу працював у Червонограді: він тоді був начальником відділу, а я директором шахти, – зазначив почесний президент ФК “Карпати”. – В юнацькі роки ми разом грали у футбол за червоноградський “Шахтар”. З огляду на любов Петра Олійника до цієї гри, мені здається, що він один із небагатьох, а можливо, єдиний губернатор, який справді хоче допомогти клубу “Карпати”.

Як і весь український народ, керівник ФК “Карпати” після успішного завершення помаранчевої революції сподівається на зміни на краще , зокрема й у футболі.

– Добре братам Суркісам розповідати про добру команду “Динамо”, в яку гроші носять валізами, а потім за ці кошти розбудовують інфраструктуру клубу, що згодом належить акціонерам того ж клубу. А їхні слова про те, що “Динамо” є збитковим… Думаю, що це вони один одному можуть розказувати: Ігор – Гриші, а Гриша – Ігорю, – заявив Петро Димінський.

Президент ФК “Карпати” вкотре наголосив на бажанні провести розбудову клубу. Так, планують створити акціонерне товариство відкритого типу. Співвласниками клубу буде громада міста в уособленні якогось комунального підприємства, Львівська обласна рада й адміністрація. Крім того, Петро Димінський хоче, щоб 25% акцій належало вболівальникам команди.

З метою створення ВАТ ФК “Карпати” цими днями у клубі здійснять фінансову перевірку, а дещо пізніше проведе інспекцію податкова адміністрація. Лише після цього буде зареєстровано відкрите акціонерне товариство. Точної вартості ФК “Карпати” Петро Димінський не назвав, зазначивши, що про це можна буде говорити після проведення експертної оцінки. Приблизно львівські “Карпати” на цей час коштують 30-50 мільйонів доларів. Якщо після створення на базі клубу ВАТ удасться розбудувати інфраструктуру, то ФК “Карпати” коштуватиме 200-300 млн. дол.

Одразу після прес-конференції Петро Димінський провів коротку зустріч із футболістами “Карпат”, після чого вилетів до Києва, де о 20.00 зустрівся з прем’єр-міністром України Юлею Тимошенко.

Гліб Ваколюк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *