Критичні стріли влучили у ціль - „Україна і час“, 16 вересня

|

Коли тижневик „Україна і час“ 19 серпня цього року (№34 (113)) опублікував матеріал під назвою „Владі легше пообіцяти, ніж зробити“, у редакцію кілька разів телефонували мешканці інших потерпілих від стихії сіл та просили продовжити тему. Окрім того, публікацію не оминув увагою й голова Львівської облдержадміністрації Олександр Сендега. Саме він зобов`язав начальника Головного управління з питань надзвичайних ситуацій області Олексія Титаренка особисто прослідкувати за відновленням інфраструктури у потерпілих районах і результати задемонструвати журналістам. Особливо це стосувалося села Кам`янка, що у Сколівському районі.

Четвергового ранку під стінами облдержадміністрації на кореспондентську групу газети вже чекала службова „Волга“ з паном Титаренком. Вирушаємо спочатку на Стрийщину, а потім і в села Сколівського району.

“Сьогодні вже виплачено майже 1,8 мільйона гривень матеріальної допомоги потерпілим від повені 30-31 липня цього року. У найбільш пошкоджених селах ще тривають відновлювальні роботи“, — розповідає дорогою Олексій Титаренко. За його словами, дехто з мешканців ще не отримав всієї допомоги. Причина банальна — коли селами ходила спеціальна комісія і визначала вартість завданих збитків господаркам, не всі господарі були вдома. Тому довелося повторно збирати комісію, котра додатково виділила ще 300 тисяч гривень. Залежно від серйозності завданих збитків, визначили чотири групи. Ті люди, які потерпіли найбільше, отримали по 5 тисяч гривень. Решта — відповідно по 3 тисячі, 800 і 400 гривень.

Одні просять щебеню, інші копають нове русло

Не встиг пан Олексій завершити розповідь, як водій Славко вже звернув до Великої Лукавиці — одного з найбільш потерпілих сіл Стрийщини. Характерні сліди на парканах та стінах будинків показували рівень води під час стихії. На дорозі — купи піску, котрий підвозять для місцевих мешканців. За кілька хвилин із десяток селян уже стояли юрбою навколо несподіваних гостей.

“Гроші нам уже видали, дорогу відремонтували. Але від кількох машин щебеню під підлогу та піску ми б не відмовилися“, — просить чоловік старшого віку. Як нам розповіли місцеві мешканці, грошима вони розпорядилися хто як. Дехто одразу перекрив хату, інші придбали необхідні для ремонту матеріали.

Будівлю пані Софії, самотньої мешканки Великої Лукавиці, „велика вода“ затопила одразу — неподалік хати протікає потічок, що вмить перетворився у бурхливу ріку. „Я простояла по груди у воді чотири години, думала, що все, — зі слізьми на очах пригадує страшну ніч жіночка. — Усі меблі та начиння, що були у хаті, забрала вода, ще й порозмивала стіни будинку. Зараз хлопці допомагають, місять глину, мажуть стіни, тешуть дошки. Добре, що безплатно. Інакше що б я робила?!“.

До слова, допомагають пані Софії люди з Бузьчини — керівництво району відрядило їх на допомогу потерпілим.

На відміну від Великої Лукавиці, у селян з сусіднього Розгірчого своя проблема — після того, як зійшов сель, люди залишилися без води у криницях. Потоки бруду повністю засипали русло, котрим поступала вода у село. Прочистити його, мабуть, не вдасться, тож трактор риє паралельно до старого новий канал.

Воду міряли до сантиметра

“Найбільше від стихії на Стрийщині потерпіло чотири села. У двох з них підтопило майже всі будівлі. Як відомо, Кабінет Міністрів виділив потерпілим 3,5 мільйона гривень. Майже половина цієї суми „осіла“ у нашому районі, решта — у Сколівському. Комісії обійшли всі господарства, визначили ступінь пошкодження та розподілили кошти. Гроші виплатили протягом десяти днів. У Великій Лукавиці 30 людей уже отримали допомогу. Днями людям додатково виплатять ще понад 90 тисяч гривень“, — розповідає голова Стрийської районної держадміністрації Євген Кухар. Щоправда, і тут без оказій не обійшлося. Інколи працівники комісій пояснювали, чому комусь дали менше, а комусь більше. Доходило до того, що люди до сантиметра вимірювали, у кого було більше води. За словами нашого співрозмовника, нині на 99,9% всі свої зобов`язання влада виконала. Трохи не впоралося дорожнє господарство. У районі треба повністю відремонтувати два мости. А для цього потрібні проектні рішення, котрі зараз готують.

Відновлювальні ж роботи у приватних садибах відбуваються повільно. Більшість будівель мазані глиною, люди позривали підлоги і чекають, поки висохне.

Воюють за проїзд

У Сколівському районі ми відвідали Труханів, Тишівницю та Кам`янку. Якщо у Труханові дороги облаштували та вичистили, то у Тишівниці до кількох будинків тиждень тому під`їзду ще не було. Через те між двома сусідами дійшло до сварки. Повінь зруйнувала будинок одного, а другому вода змила проїзд до брами. От чоловік і не може виїхати з двору. А через свій город сусід не пускає — мовляв: „Це моя земля і їздити тут не дозволю“. І слава Богу, що неодноразові сварки не переросли у бійку. Розв`язати конфлікт пообіцяв пан Титаренко, який запевнив обох, що через кілька днів проїзд дороблять.

І якщо у Тишівниці воюють за проїзд, то в Кам`янці дорога є, але автобус чомусь не курсує. „Поки що тою дорогою ми не задоволені: автобус не йде, люди їздити на роботу не мають чим, село відрізане. Водій автобуса проїхав раз, щось там зламалося, після цього сказав, що більше не поїде. „Маршрутку“ нам шукають до сьогодні. І ніяк…“, — говорить секретар сільської ради Кам`янки Наталя Івасів. „Так, дорога не ідеальна, але по ній проїхати можна. Вона ще не дороблена, але роботи тривають постійно“, — пояснює Олексій Титаренко. Він запевнив, що дорогу буде завершено до 15 жовтня. А стосовно автобуса пообіцяв розібратися у цій ситуації і сказав, що в понеділок транспорт у Кам`янці буде.

“А як бути з польовими дорогами? Нам треба звозити урожай, а там яри два метри завглибшки. Трактор приїхав, але і той не дав ради“, — нарікає пані Наталя. На що пан Олексій сказав, що спочатку виділили малий трактор, але з понеділка у село повинен прибути більш потужний. Поки що проїздом у Кам`янці задоволені. Але власне як проїздом, а не дорогою.

Залишилося полагодити мости

“Нині ми вже виплатили понад 950 тисяч гривень домогосподарствам, котрі пройшли за першими списками. Уже сформовано списки на 246 тисяч гривень, протягом двох-трьох днів гроші будуть. Більшість затоплених і замулених доріг та будинків уже відремонтовано. Мешканцям хатин, що не підлягають ремонту, виділено кошти на купівлю нового житла. На Кам`янку зробили проїзд. У Тишівниці — закінчимо наступного тижня (тобто цього, — А.П.). Зараз робота триває. Ті ж кошти, що дає держава, спрямовуємо на ремонт доріг, лікарень, шкіл“, — розповідає перший заступник голови Сколівської районної держадміністрації Григорій Турчин. За його словами, у районі відновлюють мости, складено проектно-кошторисну інформацію щодо моста через річку Опір. За попередніми підрахунками, на його будівництво потрібно 800 тисяч гривень.

Попри деякі недоліки та огріхи, котрі влада обіцяє „загладити“, роботу на місцях завершують, села відновлюють, а буденні клопоти змушують людей забувати про „велику воду“.

Андрій Пакош

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *