Чайка попливе до Польщі - „Поступ“, 13 липня

|

Незабаром, 17 липня, козацька чайка „Пресвята Покрова“ вирушає у подорож — до Польщі. За словами мандрівника Юрія Волощака, члени товариства „Кіш“ планують відвідати якнайбільше міст (Варшаву, Лодзь, Гданськ та ін.), але насамперед — Сандомир, де відбудеться фестиваль морської пісні, який триватиме від 17 до 25 липня. Там козаки представлятимуть свій човен та співатимуть українських пісень.

Команда також хотіла б вийти в Балтійське море, але для цього потрібні відповідні кошти, яких, на жаль, немає. До того ж човен після тривалих подорожей зазнав пошкоджень та перебуває, як каже пан Юрій, радше „в доброму, аніж у відмінному стані“ — ще не випробуваний після ремонту мотор човна. Тому необхідна спонсорська допомога, щоб здійснити капітальний ремонт чайки.

Крім того, товариство „Кіш“ має ще один задум — організувати у Львові виставку моделей кораблів. На ній мають бути представлені близько 40 цікавих кораблів клубу „Стапель“ Вінницького судно-модельного клубу та, можливо, роботи львівських судномоделістів. Цей захід запланували провести цьогоріч на свято Покрови. А от де відбудеться виставка — ще не вирішили. Є кілька варіантів, зокрема в приміщенні палацу Потоцьких, „Дзиґи“, Центру творчості молоді.

Мандрівники, які належать до товариства „Кіш“, мають ще одну справу — створення Січі у Львові, яка буде праобразом козацької держави. На її території планують розташувати бунгало, пасіку, корчму, майстерні для будівництва возів, човнів, а ще утримувати коней. Збираються також створити офіс-музей, де кожен мав би нагоду побачити найкращі зразки козацьких традицій. Щодо місця, то за задумом організаторів, Січ буде розташована на території біля Карстового озера, що на розі вулиць Стрийської та Наукової.

Ірина ШУТКА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *