Жінка з голосом флейти - „Поступ“, 7 травня

|

Солістка Віденської опери та Національної опери України, киянка, що вже десять років мешкає у столиці Австрії, володарка унікального сопрано, яке тембром голосу нагадує звучання її улюбленого інструмента — флейти, славетна Вікторія Лук`янець, яку запросила на гастролі компанія „Дік-Арт“, виступить сьогодні на сцені Львівського театру опери та балету у партії Джільди в опері Дж. Верді „Ріґолетто“. Зі своїми партнерами — оркестром, солістами й хором Львівської опери — Вікторія Лук`янець вже знайома за співпрацею над „Травіатою“ Дж. Верді, яку кілька років тому поставив наш театр і де одного вечора Лук`янець співала партію Віолети, залишивши яскраві спогади у львівських шанувальників її вокального мистецтва. До речі, саме ця напрочуд артистично в драматичному сенсі вибудувана Вікторією Лук`янець роль була водночас і її дебютом і державним іспитом під час закінчення Київської консерваторії. Потім із „Травіатою“ Лук`янець виступала і в Нью-Йорку, і в Токіо, і у Відні, що дозволило режисерові кіноверсії „Травіати“ Франко Дзафіреллі назвати ім`я української виконавиці поряд із іншими великими Травіатами — Марією Каллас та Терезою Стратос.

Утім сама Вікторія Лук`янець не вважає себе ані спеціалізованою вердієвською, ані моцартівською, ані ваґнерівською співачкою. Вона проти такого завуженого розуміння амплуа і залюбки береться за виконання музики різних стилів. Загалом її репертуар налічує понад півсотні партій. Ось і тепер після опери Верді, відкриваючи XXIII Міжнародний фестиваль музичного мистецтва „Віртуози“, Вікторія Лук`янець своїм сольним концертом (також на сцені Опери, у супроводі оркестру Львівської філармонії) запропонує оцінити її трактування низки моцартівських арій та пісень українських композиторів, зокрема й сучасного твору Кириліної „Аве Марія“. Отож, не втратьте унікальної нагоди почути красивий голос знаної артистки, яка була партнеркою таких світових оперних зірок, як тенори Паваротті, Домінго, Карерас. Від них вона навчилася відповідально ставитися до кожного виступу, а також простої сценічної етики: „Що талановитіший виконавець, то доступніший він як людина у спілкуванні“.

Учора на прес-конференції у Львівській філармонії, що її давали організатори „Віртуозів“ з нагоди початку фестивалю, художній керівник і дириґент симфонічного оркестру Львівської філармонії, професор Іван Юзюк, під батутою якого відбудеться недільний концерт, так відгукнувся про співпрацю із Вікторією Лук`янець: „У четвер ми мали першу репетицію із нею, вона залишилася дуже задоволена роботою оркестру. Після кожного твору казала нам „браво“. А співачка такого класу не стане розкидатися такими компліментами. Ми побачили, що нам достатньо проби. Оркестр точно знає програму, реагує на кожен нюанс. Програму складають близько 20 творів, різних за характером. Перше відділення концерту — арії Цариці Ночі, донни Анни. Констанції із опер Моцарта, це амплуа сопрано. Вікторія Лук`янець виняткова солістка, вона не намагається щось робити ефектно, а саме так, як це передбачав Моцарт, тобто не так, як Бог на серце кладе, а так як вимагає стиль. У другому відділенні нашого спільного концерту прозвучать українські народні пісні. Оркестр готовий і цього разу не підведе. Загалом у програмі фестивалю „Віртуози“ симфонічний оркестр Львівської філармонії матиме цікаву програму — чотири концерти! Зокрема ми готуємося виконати світову прем`єру Четвертого фортепіанного концерту Мирослава Скорика, в якому солюватиме Олександр Слободяник, а дириґуватиме сам композитор“.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *