Винниківчани зробили вибір - „Львівська газета“, 29 березня

|

Референдум у Винниках, який тривав 10 днів, нарешті закінчився. Волевиявлення відбувалося в 4 дільницях, а також в обласному госпіталі інвалідів і репресованих і в очному відділенні лікарні №6. Як запевнили спостерігачі, референдум пройшов спокійно, жодного порушення не зафіксували.

За словами голови виборчої дільниці №3 Лариси Трембач, найбільше виборців прийшло саме в неділю – впродовж попередніх дев’яти днів волевиявитися зголосилася лише одна особа. Станом на першу годину дня до третьої дільниці прийшли 270 осіб. “Інтенсивність голосування не дуже висока: люди не бажали виходити на вулицю у негоду, – пояснила ситуацію Лариса Трембач, – але коли йшли до церкви, кількість виборців різко зростала”, – розповіла вона. За спостереженнями голови третьої дільниці, найорганізованіше відвідували місця волевиявлення люди похилого віку, які прийшли вранці, а надвечір, близько п’ятої години, очікували збільшення кількості молоді.

Окрім погоди, на відвідуваність дільниць вплинула і погана агітація та робота з громадянами. “Спочатку треба було пояснити людям. Усе було зроблено дуже поспішно, люди могли й не прийти”, – вважає голова винниківського осередку ВО “Батьківщина” Галина Москва. Крім того, не всі мешканці Винників змогли розібратися з формулюванням питання у бюлетені, де потрібно було викреслювати варіант, із яким виборець не згідний. Працівникам виборчих дільниць доводилося роз’яснювати (зазвичай старшим людям), механізм голосування. “Треба було краще підготуватися, зустрічатися з людьми до проведення референдуму, – вважає Лариса Трембач. – Зустрічі відбувалися, але їх, можливо, було замало. Крім того, не всі люди – свідомі, чимало не знали, як голосувати. Йшла антиагітація, до речі, в не дуже гарній формі”.

Агітація населення була різноманітною – від агіток, розклеєних містом, до усних переконань. Однак, як заявляють представники протилежних поглядів стосовно доцільності надання Винникам статусу міста обласного підпорядкування, з боку ГО “Галицький вибір” і “Свобода” агітацію проводили не вельми коректно. “У Винниках було багато листівок із карикатурами, підписаними ГО “Свобода” та “Галицький вибір”. Я вважаю, якщо хтось робить такі дурниці, він повинен був або не підписуватись, або не залучати такі серйозні організації. Треба висловлювати свою думку відверто, спокійно, без жодних образ. ВО “Батьківщина” не має до цього жодного стосунку. Мені особисто це дуже неприємно”, – наголосила Галина Москва.

Загальна кількість виборців у Винниках – майже 9 тисяч. “Щоб референдум відбувся, необхідно, аби проголосувало більше половини виборців – близько 5 тисяч, – розповіла голова виборчої дільниці №3. – З цієї кількості більшість визначить, чи підтримують мешканці таку зміну, чи ні. Я вважаю, що люди прийдуть, але більшість буде проти”.

Практично всі опитані “Газетою” винниківчани з пересторогою поставилися до змін і висловлювали негативне ставлення щодо надання місту статусу обласного підпорядкування. Основними аргументами проти нового статусу були ймовірне підвищення цін на проїзд, приєднання Винників до Пустомитівського району, зміна телефонних номерів і… припинення виплати пенсій. “Це все – політиканство. Місту не потрібно від’єднуватися від Львова, ми не бажаємо нічого змінювати, хоча вони зроблять так, як хочуть, незважаючи на думку мешканців”, – поділилася думками пенсіонерка. Такої ж думки був і чоловік середнього віку: “Не знаю, як буде краще. На мою думку, слід все лишити так, як є. Невідомо, куди приєднають Винники”.

Галина Москва вважає, що крок до незалежності від Львова є недоцільним і в стратегічному плані: “Незабаром відбудеться адміністративно-територіальна реформа, згідно з якою Львів стане центром Західного регіону. Відповідно, якщо це центр, він отримуватиме більші бюджетні кошти. Навіщо нам відділятися? Не бачу в цьому жодної логіки”.

Богдан Юрочко

P.S.: Станом на 19.30 участь у голосуванні взяли понад 4000 винниківчан. До закриття виборчих дільниць на той час залишалося пів години, тож, чи відбувся референдум у Винниках, дізнаємося лише сьогодні

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *