Мирон Колодко, голова депутатської комісії міськради з природокористування та охорони довкілля: “Говорити про повне закриття сміттєзвалища просто некоректно”

|

“Я б хотів чітко розмежувати дві речі. Рішення Жовківської райради, яке озвучує їх побажання – от ми хотіли б, щоб ви нам так зробили. І можливості Львова, які не завжди є такими, щоб вирішити їхні бажання. Сьогодні на сесії ми не прийняли поки ще ухвали – бо ухвала є дуже серйозним документом. Поки що ми підготували інформацію про те, що ми вже встигли зробити – ремонт водоводу в Грибовичах, створення моніторингової системи, яка дасть нам повну інформацію про те, що робиться на сміттєзвалищі і як воно впливає на прилеглі території. Зроблено перший крок у будівництві майбутнього бетонного збірника для інфільтратів, які є найбільшою проблемою сміттєзвалища.

Однак говорити про повне закриття сміттєзвалища зараз просто некоректно. Чому? Сміттєзвалище не є якоюсь статичною системою. Це є динамічна, жива система. Навіть, якщо ми його закриємо, воно все одно буде негативно діяти на навколишнє середовище. Вся проблема у тій старій купі сміття, якого накопичилося кілька десятків мільйонів кубометрів. Тому закривати сміттєзвалища не можна – потрібно припинити його експлуатацію на тих неекологічних засадах, які практикувалися до цього. Ми повинні постійно спостерігати і дивитися за цим об’єктом, тримати його під контролем. Закриття, відповідно до наших реалій, означатиме, що сміттєзвалище залишиться само по собі, а місцеві мешканці, відповідно, залишаться наодинці зі своїми проблемами.

Ми плануємо цього місяця всесторонньо вивчити ситуацію, щоб зрозуміти, що там насправді відбувається – тоді ми зможемо визначитися, що нам потрібно робити. Коли організм хворий, спочатку треба взяти аналізи, а потім вже визначати способи лікування. Через місяць ми будемо мати повну картину.

Шукати ж нове місце під сміттєзвалище – це, на мою думку є нонсенсом. Ми просто додамо до існуючої проблеми ще одну. Це, по-перше, шалені затрати коштів, а по-друге, створення нових проблем соціального характеру. Хто ж захоче мати такий екологічно небезпечний об’єкт у себе під боком.

Найрозумніший вихід – припинити експлуатацію нинішнього сміттєзвалища на теперішніх засадах, мінімізувавши його негативний вплив, і організувати переробку сміття за сучасними технологіями, бажано на базі вже існуючого об’єкту. Це дозволить залучити додаткові кошти до вирішення вже існуючих проблем на Грибовицькому сміттєзвалищі”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *