ОСТАННІ НОВИНИ

Данія уклала 10-річну безпекову угоду з Україною

Маркіян Рой

|

Данія уклала угоду про безпекові зобов’язання перед Україною на наступні 10 років. Це вже четверта країна-союзник, яка надає «гарантії безпеки» Україні та перша – серед скандинавських країн. Про це повідомили в уряді Данії, передає hromadske.

Традиційно, безпекова угода з Україною передбачає, що в разі будь-якого нового вторгнення росії в Україну негайно активується механізм консультацій із Києвом. Група країн, які уклали з Україною аналогічні безпекові угоди, негайно обговорюватимуть контрзаходи.

Також Данія бере на себе зобов’язання:

  • підтримувати здатність України захищати себе від російської агресії;
  • продовжувати пожертвування військового обладнання та проведення військових навчань для українців;
  • посилювати кібер- та розвідувальну співпрацю;
  • підтримувати Україну на шляху до майбутнього членства України в ЄС і НАТО.

Як зазначається, зобов’язання Данії щодо безпеки ґрунтуються на «сильній позиції» щодо літаків F-16 для України, реконструкції Миколаєва та реформаторської роботи в Україні.

Нові зобов’язання фінансово підтримає Данський фонд для України, який наразі має фінансування до 2028 року. На цю мить ресурси Українського фонду становлять 69,1 мільярда данських крон (10,2 мільярда доларів).

Нагадаємо, ще в січні президент Володимир Зеленський анонсував підготовку до приїзду в Україну президента Франції Еммануеля Макрона.

Коли приблизно він може прибути до Києва, невідомо, втім не виключено, що саме під час цього візиту Україна й підпише з Францією двосторонню безпекову угоду. Перший такий документ Україна уклала 12 січня з Великою Британією.

Передісторія

На саміті НАТО у липні 2023 року країни G7 погодили декларацію про гарантії безпеки для України. Документ визначає формат підтримки України з боку союзників задля завершення війни, а також стримання чи відбиття будь-якої наступної агресії. Повний його текст можна прочитати за цим посиланням.

Дотепер до декларації G7 про гарантії безпеки для України долучились більше трьох десятків країн. Наприкінці 2023 року Україна почала перемовини й з Євросоюзом щодо «колективних безпекових гарантій».

Втім паралельно Україна веде переговори з дев’ятьма країнами, бажаючи укласти з ними двосторонні угоди щодо гарантій безпеки. Йдеться насамперед про СШАФранцію, тобто країни з ядерною зброєю, а також про Канаду, Італію та Німеччину. Нещодавно до цього списку додалась і Румунія.

Першу угоду про двосторонні безпекові гарантії Україна уклала з Великобританією у січні. Що передбачає договір, читайте тут.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *