ОСТАННІ НОВИНИ

Макрон планує приїхати в Україну

Наталя Дуляба

|

Президент Франції Еммануель Макрон збирається приїхати до Києва, радники з обох сторін мають розпочати підготовку до такого візиту. Про це повідомив президент України Володимир Зеленський.

Зеленський провів телефонну розмову з Макроном, під час якої сторони домовились почати підготовку до приїзду французького президента в Україну.

«Доручили політичним і військовим радникам розпочати підготовку майбутнього візиту французького президента до України та прискорити переговори щодо двосторонньої угоди про безпекові гарантії в межах Вільнюської декларації G7», – відзначив глава держави.

Коли саме Еммануель Макрон може завітати в українську столицю, не відомо, втім не виключено, що саме під час цього візиту Україна й підпише з Францією двосторонню безпекову угоду. Перший такий документ Україна уклала 12 січня з Великою Британією.

Володимир Зеленський подякував Франції за запуск ініціативи «Артилерійська коаліція» та за оголошене в її межах зобов’язання виготовити для України десятки передових артилерійських систем «Цезар» у 2024 році та боєприпаси до них.

Обидва лідери обговорили ситуацію на фронті та оборонні потреби України, зокрема пріоритети для включення в наступний військовий пакет допомоги від Франції.

«Важливо й надалі посилювати українську систему ППО. Я вдячний за активне сприяння французькому бізнесу, який інвестує та готовий збільшувати інвестиції в Україну попри війну», – підкреслив президент України.

Нагадаємо, напередодні міністр Збройних сил Франції заявив, що його країна виготовить до початку 2025 року 78 гаубиць Caesar для української армії.

Також Франція офіційно оголосила, що зі січня починає щомісяця передавати Україні десятки ракет для винищувачів, адаптованих до літаків радянських моделей, та на тисячу більше артилерійських снарядів.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Telegram Володимира Зеленського

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *