ОСТАННІ НОВИНИ

Україна та Британія підписали безпекову угоду, яка діятиме до вступу в НАТО

Наталя Дуляба

|

Президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак у п’ятницю, 12 січня, підписали в Києві двосторонню безпекову угоду. Про це повідомляє Європейська правда.

Документ, що має назву «Угода про співробітництво у сфері безпеки між Україною і Сполученим королівством Великої Британії та Північної Ірландії», підписали лідери двох країн після переговорів у Маріїнському палаці в Києві.

Цей договір став першим у сфері безпекових угод на виконання домовленостей, узгоджених під час Вільнюського саміту НАТО між Україною, членами «Групи семи» та державами, що до них приєдналися.

Безпекові зобов’язання Великої Британії за цим документом діятимуть до вступу України в НАТО, повідомив після підписання президент Володимир Зеленський.

«Якби такі гарантії були досягнуті у 1991 році, зокрема з Британією, то війна б не почалася», – переконаний він.

Ріші Сунак зі свого боку наголосив, що це «перше з безпекових запевнень, які підписує Україна». Британський прем’єр наголосив, що Великобританія першою надавала Україні також летальну зброю, танки, далекобійні ракети тощо.

Лідери обох держав також розповіли, що в угоді прописаний термін її дії – 10 років із можливістю продовження. Однак при вступі України в НАТО до закінчення терміну дія безпекових зобов’язань завершиться і буде інкорпорована в систему НАТО.

Як повідомляв Львівський портал, напередодні стало відомо, що Україна вже почала обговорювати з Великобританією проєкт двосторонньої угоди про «гарантії безпеки».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *