ОСТАННІ НОВИНИ

Україна починає перемовини з Францією щодо «гарантій безпеки»

Наталя Дуляба

|

Україна та Франція домовились розпочати двосторонні переговори щодо декларації G7 про гарантії безпеки. Про це Львівському порталу повідомили в Офісі президента України.

Володимир Зеленський провів телефонну розмову зі своїм французьким колегою Еммануелем Макроном. Під час неї сторони, зокрема, домовились розпочати перемовини щодо надання Україні «гарантій безпеки».

«Глава Української держави відзначив важливість Спільної декларації G7 про підтримку України. В її контексті президенти ухвалили рішення про початок двосторонніх переговорів між Україною та Францією й дали відповідні доручення командам», – звітують у пресслужбі українського президента.

Глава держави розповів президенту Франції про ситуацію на фронті й потреби Збройних Сил України у зброї, подякував Французькій Республіці за надану допомогу.

Також сторони говорили важливість продовження дії «зернового коридору», узгодили участь Франції та приватних французьких компаній у Форумі оборонних індустрій, який відбудеться в Україні вже восени.

Нагадаємо, декларацію про так звані «гарантії безпеки» для України погодили країни G7 на липневому саміті НАТО у Вільнюсі. Документ визначає формат підтримки України з боку союзників задля завершення війни, а також стримання чи відбиття будь-якої наступної агресії. Повний його текст можна прочитати за цим посиланням.

Невдовзі до декларації G7 про гарантії безпеки для України стали долучатись інші країни, наразі їх вже більше 20.

Станом на кінець серпня, як пишуть західні ЗМІ, поміж G7 досі немає спільного підходу щодо «гарантій безпеки» для України, а деякі двосторонні угоди можуть бути укладені у 2024 році.

Тим часом на початку серпня Україна розпочала перемовини щодо двосторонніх гарантій безпеки зі Сполученими Штатами Америки, згодом – із Великою Британією і наприкінці серпня – з Канадою.

Додамо, що гарантії безпеки мають бути перехідним етапом на шляху України до членства в НАТО.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *