ОСТАННІ НОВИНИ

Зеленський і Сунак пояснили, що гарантує Україні британська угода при новому нападі Росії

Наталя Дуляба

|

Прем’єр Британії Ріші Сунак і президент України Володимир Зеленський уточнили деталі двосторонньої безпекової угоди між країнами, зокрема щодо можливого нового нападу Росії. Про це вони заявили на пресконференції у Києві 12 січня після підписання угоди, повідомляє Європейська правда.

«Перше, що загалом робить ця угода, вона формалізує ті безпекові домовленості, які у нас зараз є. Друге – гарантує, що ця підтримка є довгостроковою, щоб Росія розуміла, що ми лишаємося з Україною», – сказав Ріші Сунак.

Прем’єр Британії пояснив також, що є третій компонент, який запобігає новому нападу після завершення поточної війни.

«Якщо Росія знову нападає, ми надамо ту підтримку, яка потрібна Україні, швидку та надійну безпекову підтримку, сучасне озброєння (для захисту) на землі, на морі і в небі, економічну підтримку, а також запровадимо санкції, які матимуть ціну для Росії. Щодо цього є чітке і важливе зобов’язання», – заявив Сунак.

Президент Володимир Зеленський зі свого боку уточнив, що угода передбачає час на консультації з партнерами при повторенні російської агресії.

«Це формалізоване зобов’язання наших партнерів. Якщо буде повторення агресії Російської Федерації, передбачений відповідний час, протягом якого ми консультуємося з нашими партнерами згідно з цією угодою», – відзначив Зеленський.

«Ми будемо розуміти обсяг допомоги, який нам буде потрібен у разі нового нападу РФ», – додав він.

Згодом Офіс президента України опублікував повний текст угоди. Згідно з ним, «при збройному нападі Росії на Україну на запит будь-якого з учасників договору проведуть консультації протягом 24 годин для визначення заходів, необхідних для протидії або стримування агресії».

Як повідомляв Львівський портал, 12 січня британський прем’єр Ріші Сунак і президент України Володимир Зеленський в Києві підписали двосторонню безпекову угоду.

Згідно з документом безпекові зобов’язання Великої Британії діятимуть протягом 10 років із можливістю продовження терміну. Втім при вступі України в НАТО до закінчення дії угоди безпекові зобов’язання завершаться і будуть інкорпоровані в систему НАТО.

Також Ріші Сунак в Києві оголосив про надання Україні найбільшого військового пакету допомоги за весь час великої війни. Його обсяг становить 2,5 млрд фунтів стерлінгів (або 3 млрд доларів.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: ОПУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *