ОСТАННІ НОВИНИ

Україна розпочала перемовини з ЄС щодо «безпекових гарантій»

Наталя Дуляба

|

4 грудня Україна офіційно розпочала перший раунд консультацій із Європейським Союзом щодо «колективних безпекових гарантій». Про це Львівському порталу повідомили в Офісі президента.

Перемовини веде заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква із заступником Генерального секретаря Європейської служби зовнішньої діяльності з питань миру, безпеки та оборони Шарлем Фрізом.

Під час консультацій сторони обмінялися баченням підходів до майбутніх безпекових гарантій ЄС з акцентом на безпеково-оборонному сегменті.

Ігор Жовква відзначив вагомий внесок Євросоюзу у зміцнення безпеки та обороноздатності України, зокрема шляхом підтримки ЗСУ через Європейський фонд миру та діяльність Місії ЄС із військової допомоги Україні.

«Майбутнє членство України в ЄС саме по собі є потужною гарантією безпеки для нашої держави та європейської спільноти загалом. Ми надзвичайно цінуємо, що вже на цьому етапі обговорюємо конкретні кроки для зміцнення нашої спільної безпеки та посилення стійкості України», – прокоментував заступник керівника Офісу президента.

Зауважимо, що ці перемовини Україна офіційно позиціонує як переговори «щодо колективних безпекових гарантій ЄС». Натомість в Європейському Союзі їх трактують як безпекові «зобов’язання».

Напередодні глава дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель вже анонсував, що на початку грудня до Києва прибуде місія ЄС, аби обговорити безпекові зобов’язання.

Як повідомляв Львівський портал, декларацію про гарантії безпеки для України погодили країни G7 на липневому саміті НАТО у Вільнюсі. Документ визначає формат підтримки України з боку союзників задля завершення війни, а також стримання чи відбиття будь-якої наступної агресії. Повний його текст можна прочитати за цим посиланням.

Дотепер до декларації G7 про гарантії безпеки для України долучились більше двох десятків країн. Окремі переговори з цього приводу Україна зі серпня веде зі Сполученими Штатами Америки.

 Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: ОПУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *