ОСТАННІ НОВИНИ

Комітет визнав законопроєкт про мобілізацію таким, що містить корупційні ризики

Ольга Денисяка

|

5 лютого Комітет з питань антикорупційної політики визнав новий законопроєкт про мобілізацію таким, що містить корупційні ризики. Про це повідомила учасниця комітету Вікторія Сюмар.

За її словами, комітет визнав законопроект таким, що містить корупційні ризики, через те, що Кабмін визначатиме хто з правоохоронних і антикорупційних органів матиме бронь, а хто має бути мобілізованим. Також Кабмін може ще більше обмежити виїзд за кордон для інших категорій без жодної чіткості. Ще однією з причин стала невизначеність, які документи треба надати для доглядаючих за інвалідами, аби довести факт догляду. Крім того, можуть бути ризики при накладанні стягнення за не відкриття електронного кабінету призовника.

« Фактично і МО і ГШ визнали, що норма про демобілізацію через 36 місяців є декларативною. Бо по суті військовослужбовець через 36 місяців отримує право лише написати рапорт про звільнення. Але рішення кого і коли демобілізовувати буде вирішувати ставка Верховного головнокомандувача…  Поки що ТЦК передаватиме дані тих, хто кабінет не зробив, до поліції і поліція виписуватиме протоколи про порушення. Все виписано знову не чітко і сумнівно щодо відповідності до Конституції… ми запропонували як його доопрацювати. Але Допоки армія є «квитком в один кінець» з декларативним рапортом через 36 місяців, мотивації щодо служби буде ще менше», – написала Сюмар.

Нагадаємо, Верховна Рада України 11 січня вирішила відкликати законопроєкт про мобілізацію, який викликав шквал критики у суспільстві. За результатами засідання погоджувальної ради в закритому режимі вирішили повернути законопроєкт ініціаторові, тобто Кабінету Міністрів. Згодом уряд офіційно відкликав його.

Міністр оборони Рустем Умєров заявив, що його команда вже підготувала нову редакцію законопроєкту про мобілізацію з «урахуванням всіх пропозицій». При цьому глава відомства наголосив, що воїнам треба дати можливість відпочити, а звільненим з полону треба дати вибір, чи залишатися у війську.

Зі свого боку президент Володимир Зеленський говорив, що закон про мобілізацію має бути справедливим.

30 січня Кабінет Міністрів схвалив і передав до Верховної Ради оновлену версію законопроєкту про мобілізацію. Які зміни до нього внесли, читайте тут.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *