ОСТАННІ НОВИНИ

Україна зверталась щодо повернення тіл начебто загиблих на борту Іл-76, але РФ не реагує

Андрій Котенський

|

Представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов заявив, що Україна зверталася до РФ, щоб повернути тіла полонених, які, як стверджували московські пропагандисти, були на борту впавшого літака Іл-76, однак Росія на це не йде. Про це він заявив в ефірі телемарафону повідомляє Українська правда.

Юсов повідомив, що обмін військовополоненими 31 січня, став «майже завершенням» зірваної операції у день інциденту з Іл-76. За його словами у межах обміну додому повернулись українці, яких мали обміняти 24 січня.

За винятком 65 людей зі списку, який оприлюднили підконтрольні Кремлю пропагандисти РФ.

«Щодо інформації про загибель – так, Україна зверталась і продовжує звертатись щодо передачі тіл. Поки що російська сторона на це не йде. Тому залишається актуальною вимога нашої держави про проведення неупередженого міжнародного розслідування щодо не лише обставин падіння літака Іл-76, а щодо з’ясування, що ж насправді перебувало всередині — чи були там люди, чи боєкомплект, хто там був, окрім екіпажу. Наразі Росія не підтвердила процес, що стосується міжнародного відкритого розслідування», – зазначив Андрій Юсов.

У той же час речник кремля Дмитро Пєсков заявив, що Адміністрація президента Володимира Путіна не отримувала від України запиту на передачу тіл військовополонених, які, за твердженням російської сторони, загинули 24 січня в літаку Іл-76 під Бєлгородом.

Що відомо про падіння російського літака Іл-76

24 січня у Бєлгородській області Росії розбився військовий транспортний літак Іл-76. Українські ЗМІ, посилаючись на дані Генштабу, писали, що ним перевозили ракети для ЗРК С-300.

Що саме стало причиною авіатрощі, досі достеменно не відомо. Хоча майже відразу в Росії заявили, що на борту Іл-76 були полонені українські військові.  У ГУР підтвердили, що того дня був запланований обмін полоненими, який зрештою не відбувся.

У Головному управлінні розвідки МОУ стверджують, що досі не мають даних, чи перебували українські полонені на борту. При цьому зауважують, що мова може йти про сплановані та навмисні дії РФ задля дестабілізації внутрішньої ситуації в Україні та послаблення міжнародної підтримки.

Про те, що історія з військовополоненими на борту розбитого Іл-76, може бути російською ІПСО, говорили в Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими й уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна наполягатиме на міжнародному розслідуванні. Однак Росія не надає жодної інформації про розбиття свого літака Іл-76 і не згодна на проведення міжнародного розслідування.

Крім того, попередньо відомо, що Москва не попередила Червоний Хрест про українських полонених на борту Іл-76, якщо справді ним транспортувала військових на обмін.

За фактом падіння російського літака Іл-76 СБУ відкрила кримінальне провадження.

Також відомо, що 31 січня відбувся обмін полоненими, у межах якого в Україну повернулися 207 військових. У той же час полонених українців, яких росія оголосила загиблими на Іл-76, на обміні не було.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *