ОСТАННІ НОВИНИ

Росія блокує розслідування обставин падіння Іл-76, – ГУР

Наталя Дуляба

|

Росія не надає жодної інформації про розбиття свого військово-транспортного літака Іл-76 і не згодна на проведення міжнародного розслідування. Про це 26 січня повідомив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов в етері національного телемарафону.

«Позиція України чітка: потрібне відкрите, незалежне розслідування. Якщо ж вам немає що приховувати, то показуйте. Станом на зараз ми досі не маємо підтвердження інформації про перебування людей на борту. Поки що ми зустрічаємось із приховуванням, а в тих куцих кадрах, які показує Росія, нічого нового нема… Наразі ми можемо констатувати, що повну інформацію РФ блокує», – сказав він.

За словами представника ГУР, саме в ході такого розслідування можна дослідити уламки літака і встановити, чим саме він був уражений, вивчити «чорні скриньки», обстежити місце авіатрощі. Так само про характер збиття повітряного судна говоритимуть й поранення, які є на тілах загиблих.

Андрій Юсов відзначив, що на борту Іл-76 мали перебувати декілька вищих військових посадовців РФ, проте в останній момент їм веліли зійти з борта.

«Це не єдина загадкова обставина цих подій. Все разом воно складається в певну конструкцію, яка може свідчити про умисні дії держави-агресора щодо цього інциденту», – додав представник української розвідки.

Зауважимо, що 25 січня відбулось засідання Рабезу ООН з приводу падіння транспортного літака Іл-76 у Бєлгородській області Росії. Заступниця генсека організації Розмарі Дікарло

заявила, що ООН не може встановити, чи були на борту українські військовополонені. При цьому ООН не в змозі ані перевірити повідомлення української та російської сторін з приводу вантажу Іл-76, ані встановити обставини падіння літака.

Що відомо про падіння російського літака Іл-76

24 січня у Бєлгородській області Росії розбився військовий транспортний літак Іл-76. Українські ЗМІ, посилаючись на дані Генштабу, писали, що ним перевозили ракети для ЗРК С-300.

Що саме стало причиною авіатрощі, достеменно не відомо. У Міноборони не змогли підтвердити, що літак уразили саме Сили оборони України, оскільки «з’ясовували інформацію».

Тим часом у Росії заявили, що на борту Іл-76 були полонені українські військові.  У ГУР підтвердили, що 24 січня був запланований обмін полоненими. Втім у Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими кажуть, що це може бути й російським ІПСО. Не виключив російської ІПСО й уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець.

У Головному управлінні розвідки МОУ стверджують, що не мають даних, чи перебували українські полонені на борту. При цьому зауважують, що мова може йти про сплановані та навмисні дії РФ задля дестабілізації ситуації в Україні та послаблення міжнародної підтримки.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна наполягатиме на міжнародному розслідуванні.

Після падіння літака Генштаб заявив, що росіяни останнім часом стали активно перевозити літаками ракети на аеродром Бєлгорода, аби потім ними обстрілювати Харківщину. Тому українське військове керівництво каже, стежить за цим і робить усе, аби знищити «засоби доставки» боєприпасів.

За фактом падіння російського літака Іл-76 СБУ відкрила кримінальне провадження.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *