ОСТАННІ НОВИНИ

Полонених українців, яких росія оголосила загиблими на Іл-76, на обміні не було, – ГУР

Ольга Денисяка

|

Під час сьогоднішнього обміну військовополоненими серед звільнених воїнів не було тих, кого росія начебто перевозила на літаку Іл-76, що впав на Бєлгородщині 24 січня. Про це повідомив представник Головного управління розвідки Андрій Юсов, передає hromadske.

За його словами, сьогодні продовжився обмін, який планувався на 24 січня.

«Основа списку залишилась попередня. Але, на жаль, за виключенням списку із 65 осіб, яких росія оголосила загиблими», — сказав він.

Також він додав, що кількість полонених росіян, яких обміняли, не оприлюднюють і не коментують.

Зазначимо, 31 січня відбувся обмін полоненими, у межах якого в Україну повернулися 207 військових.

Що відомо про падіння російського літака Іл-76

24 січня у Бєлгородській області Росії розбився військовий транспортний літак Іл-76. Українські ЗМІ, посилаючись на дані Генштабу, писали, що ним перевозили ракети для ЗРК С-300.

Що саме стало причиною авіатрощі, досі достеменно не відомо. Хоча майже відразу в Росії заявили, що на борту Іл-76 були полонені українські військові.  У ГУР підтвердили, що того дня був запланований обмін полоненими, який зрештою не відбувся.

У Головному управлінні розвідки МОУ стверджують, що досі не мають даних, чи перебували українські полонені на борту. При цьому зауважують, що мова може йти про сплановані та навмисні дії РФ задля дестабілізації внутрішньої ситуації в Україні та послаблення міжнародної підтримки.

Про те, що історія з військовополоненими на борту розбитого Іл-76, може бути російською ІПСО, говорили в Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими й уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна наполягатиме на міжнародному розслідуванні. Однак Росія не надає жодної інформації про розбиття свого літака Іл-76 і не згодна на проведення міжнародного розслідування.

Крім того, попередньо відомо, що Москва не попередила Червоний Хрест про українських полонених на борту Іл-76, якщо справді ним транспортувала військових на обмін.

За фактом падіння російського літака Іл-76 СБУ відкрила кримінальне провадження.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *