ОСТАННІ НОВИНИ

Російський Іл-76, ймовірно, збила ракета С-300, – військовий експерт

Ольга Денисяка

|

Російський літак Іл-76 з великою ймовірністю збила ракета С-300, яка була направлена на Харків. Про це повідомив військовий експерт Роман Світан, передає Укрінформ.

«У момент, коли був збитий Іл-76, працювала С-300 російська по Харкову. Тому, найімовірніше, це так званий «дружній вогонь», коли Іл-76 потрапив під удар цих ракет», – сказав він.

На думку Світана, це міг бути «дружній вогонь», який не був провокацією з боку РФ, або «це був дружній вогонь з провокацією збити Іл-76 під якісь подальші дії з цією інформацією», що також є можливим.

Військовий експерт зауважив, що остаточні висновки можна буде зробити, коли з’являться додаткові факти, «тоді можна буде вже скласти реальну картину, що саме послужило ініціацією такого роду дій».

«Те, що Іл-76 практично на 100% був збитий російською С-300, – можна вже не сумніватися. А ось для чого це все було, стане зрозуміло десь найближчої доби, коли з’явиться додатковий фактаж, який пов’язаний з ракетами або зі знаходженням полонених на борту, або після знаходження тіл, ну і так далі», – наголосив він.

За його словами, інформація, фото та відеодокази катастрофи говорять про те, що «на цьому борту великої кількості тіл не було».

«Фотографії з місця подій говорять якраз про відсутність на борту більшої кількості осіб, ніж екіпажу, і навіть немає фрагментів від екіпажу. Тобто, за великим рахунком, поки що інформацію треба перевіряти, особливо в плані саме знаходження на борту достатньої кількості екіпажу, військовослужбовців або десанту», – резюмував Світан.

Що відомо про падіння російського літака Іл-76

24 січня у Бєлгородській області Росії розбився військовий транспортний літак Іл-76. Українські ЗМІ, посилаючись на дані Генштабу, писали, що ним перевозили ракети для ЗРК С-300.

Що саме стало причиною авіатрощі, достеменно не відомо. У Міноборони не змогли підтвердити, що літак уразили саме Сили оборони України, оскільки «ще з’ясовували інформацію».

Тим часом у Росії згодом заявили, що на борту Іл-76 були полонені українські військові.  У ГУР підтвердили, що 24 січня був запланований обмін полоненими. Втім у Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими заявили, що це може бути й російським ІПСО, тому закликали українців довіряти лише офіційним джерелам інформації.

Не виключив російської ІПСО й уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець.

Згодом Головне управління розвідки МОУ заявило, що запланований на 24 січня обмін таки не відбувся. Відомство стверджує, що не володіє даними, чи перебували українські полонені на борту. Розвідка також каже що мова може йти про сплановані та навмисні дії рф з метою дестабілізації ситуації в Україні та послаблення міжнародної підтримки.

Президент Володимир Зеленський викликав до себе військове керівництво та голову Служби безпеки України через падіння російського літака Іл-76. Він заявив, що Україна наполягатиме на міжнародному розслідуванні.

Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за фактом падіння російського літака Іл-76.

Після падіння літака Генштаб заявив, що українське військове керівництво робить усе, аби знищити «засоби доставки» боєприпасів. Командувач Повітряних сил ЗС України Микола Олещук, коментуючи падіння літака РФ, наголосив, що в українських військових «є дедалі більше інструментів та можливостей, аби діставати ворога там, де він цього не чекає».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *