ОСТАННІ НОВИНИ

Обмін полоненими не відбувся, падіння Іл-76 може свідчити про навмисні дії Росії, – ГУР

Ольга Денисяка

|

На тлі інформації про падіння літака Іл-76 у Росії Головне управління розвідки МОУ заявило, що запланований на 24 січня обмін не відбувся. Відомство стверджує, що не володіє даними, чи перебували українські полонені на борту. Про це йдеться у повідомленні ГУР.

«Cьогодні мав відбутися обмін полоненими, який не відбувся. За твердженням російської сторони це сталося внаслідок збиття російського літака Іл-76, який буцімто перевозив наших полонених. Наразі Україна не володіє достовірною та вичерпною інформацією з приводу того, хто саме перебував на борту літака та в якій кількості», – йдеться в повідомленні.

ГУР заявляє, що зі свого боку Україна виконала всі домовленості для належної підготовки обміну. Російських полонених військовослужбовців було вчасно доставлено на обумовлене місце для обміну, де вони перебували у безпеці. Безпеку ж наших Захисників, згідно домовленостей, повинна була забезпечити російська сторона. Водночас, українську сторону не було поставлено до відома про необхідність забезпечення безпеки повітряного простору в районі міста Бєлгород у визначений період часу, як неодноразово робилось в минулому.

«Україна не була проінформована про кількість транспортних засобів, маршрути та форми доставки полонених. Відомо, що доставка полонених відбувається як авіаційним, так і залізничним і автомобільним транспортом. Це може свідчити про навмисні дії росіі, направлені на створення загрози життю та безпеки полонених. Посадка транспортного літака в 30-кілометровій зоні ведення бойових дій не може бути безпечною і в будь-якому разі має обговорюватися обома сторонами, адже в іншому випадку це наражає на небезпеку весь процес обміну. Виходячи з цього,  мова може йти про сплановані та навмисні дії рф з метою дестабілізації ситуації в Україні та послаблення міжнародної підтримки нашої держави», – заявили у ГУР.

Що цьому передувало

24 січня у Бєлгородській області Росії розбився військовий транспортний літак Іл-76. Українські ЗМІ, посилаючись на дані Генштабу, писали, що ним перевозили ракети для ЗРК С-300.

Що саме стало причиною авіатрощі, достеменно не відомо. У Міноборони не змогли підтвердити, що літак уразили саме Сили оборони України, оскільки «ще з’ясовували інформацію».

Тим часом у Росії згодом заявили, що на борту Іл-76 були полонені українські військові.  У ГУР підтвердили, що 24 січня був запланований обмін полоненими. Втім у Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими заявили, що це може бути й російським ІПСО, тому закликали українців довіряти лише офіційним джерелам інформації.

Не виключив російської ІПСО й уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець.

Після падіння літака Генштаб зробив заяву, в якій зазначив, що росіяни останнім часом стали активно перевозити літаками ракети на аеродром Бєлгорода, аби потім ними обстрілювати Харківщину. Українське військове керівництво каже, стежить за цим і робить усе, аби знищити «засоби доставки» боєприпасів.

Всі деталі наразі встановлюються, жодних інших офіційних заяв українські структури й держпосадовці більше не робили.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *