ОСТАННІ НОВИНИ

Росіяни активно перевозять літаками ракети у Бєлгород, щоб обстрілювати Харківщину, – Генштаб

Наталя Дуляба

|

Росіяни останнім часом стали активно перевозити літаками ракети на аеродром Бєлгорода, аби потім ними обстрілювати Харківщину. Українське військове керівництво каже, стежить за цим і робить усе, аби знищити «засоби доставки» боєприпасів. Про це йдеться у заяві Генштабу, зробленій 24 січня.

Так, лише протягом останнього тижня російські окупанти нанесли 19 ракетних ударів по Харківщині, застосувавши 26 ракет С-300 і 3 балістичні ракети «Іскандер-М». Внаслідок ворожих атак загинули 16 людей, в тому числі дитина, поранено ще 78 осіб. Зруйновано 13 будівель, зокрема житлові будинки, лікарню, освітні заклади.

«Зафіксована інтенсивність обстрілів прямо повʼязана із зростанням кількості військово-транспортних літаків, що протягом останнього часу направлялися до аеродрому Бєлгорода», – наголошують у Генштабі і додають, що стратегію терору цивільного населення України рашисти застосовують, бо не можуть досягнути результатів на полі бою.

Тому для зменшення саме ракетної загрози ЗСУ «не тільки контролюють повітряний простір, а й детально відстежують точки запусків ракет та логістику їхнього постачання, особливо з застосуванням засобів військово-транспортної авіації».

«З урахуванням цього Збройні Сили України будуть і надалі вживати заходів зі знищення засобів доставки, контролю за повітряним простором для знищення терористичної загрози, в тому числі на Бєлгородсько-Харківському напрямку», – вказано у заяві Генштабу.

Що цьому передувало

24 січня у Бєлгородській області Росії розбився військовий транспортний літак Іл-76. Українські ЗМІ, посилаючись на дані Генштабу, писали, що ним перевозили ракети для ЗРК С-300.

Що саме стало причиною авіатрощі, достеменно не відомо. У Міноборони не змогли підтвердити, що літак уразили саме Сили оборони України, оскільки «ще з’ясовували інформацію».

Тим часом у Росії згодом заявили, що на борту Іл-76 були полонені українські військові.  У ГУР підтвердили, що 24 січня був запланований обмін полоненими. Втім у Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими заявили, що це може бути й російським ІПСО, тому закликали українців довіряти лише офіційним джерелам інформації.

Не виключив російської ІПСО й уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець.

Всі деталі наразі встановлюються, жодних інших офіційних заяв українські структури й держпосадовці більше не робили.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *