ОСТАННІ НОВИНИ

Для будівництва північної об’їзної Львова викупили всі земельні ділянки

Наталя Дуляба

|

Після трьох років роботи та навіть судових процесів врешті вдалося викупити із приватної власності всі земельні ділянки, необхідні для будівництва північної об’їзної Львова. Про це повідомив голова Львівської ОВА Максим Козицький.

«Останню ділянку для Північної об’їзної дороги Львова викупили. Над реалізацією цього проєкту Львівська районна військова (державна) адміністрація працювала три роки», – сповістив він.

Зазначимо, на прокладення північної об’їзної Львова загалом потрібно було викупити з приватної власності 43 земельні ділянки та 8 будинків. На все це планували витратити 16 млн грн.

Станом на початок лютого 2022 року викупити залишалось лише 4 земельні ділянки. У Львівській ОДА тоді пояснювали, що процедура затягується через тривалі процедури з оформлення документів та погоджень Мінфіну.

Втім у квітні 2023 року стало відомо, що для остаточно викупу останніх двох земельних ділянок, необхідних будівництва дороги, Львівська РВА подасть до суду.

Сама північна об’їзна дорога Львова пролягатиме від села Бірки через Завадів, Зашків, Гряду і завершиться у Малих Підлісках.

Будувати цю дорогу будуть за кредитні кошти. На цей та ще низку об’єктів Європейський банк реконструкції та розвитку виділить Україні 450 млн євро. Раніше було відомо, що повернути позику потрібно до 2035 року.

Північна об’їзна дорога матиме довжину 23,2 км, в кожному напрямку буде по дві смуги. Також на дорозі спорудять 3 мости, 3 естакади та 7 шляхопроводів (мостові переходи). Новий шлях з’єднає трасу М-06 Київ – Чоп із трьома дорогами державного значення, які ведуть від Львова до кордону з Польщею.

Як писав Львівський портал, раніше почати будівництво хотіли ще у 2020 році, згодом всі роботи відтермінували на осінь 2021-го, проте цього так і не сталось. Перш ніж оголосити тендер, всю необхідну документацію має затвердити ЄБРР. Цей же банк і має проводити сам тендер.

У лютому 2022 року анонсували тендер на реконструкцію першої ділянки об’їзду – від Рясної-Руської до Зимної Води. Втім оголошенню торгів завадило повномасштабне вторгнення РФ.

Перед тим, як розпочнеться будівництво північного обходу Львова, археологи проведуть тут дослідження. Це будуть наймасштабніші розкопки, які коли-небудь проводили в Україні перед будівництвом нових доріг.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *