ОСТАННІ НОВИНИ

З реєстру корупціонерів можуть видалити три чверті осіб, – голова НАЗК

Ольга Денисяка

|

Підписання президентом України законопроєкту №9587-д може призвести до видалення з Реєстру корупціонерів приблизно 35 з 45 тисяч осіб. Про це в інтервʼю Радіо Свобода заявив голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков.

«На сьогодні на підписі у президента знаходиться законопроєкт, який фактично видаляє з реєстру осіб, які вчинили корупційні і пов’язані з корупцією правопорушення, понад 10 тисяч осіб, засуджених за кримінальні корупційні злочини. Після цього ці особи зможуть брати участь, для прикладу, у державних закупівлях. Це величезний ризик! Ми сподіваємося, що президент цей закон не підпише», – заявив він.

Новіков зазначив, що наразі до реєстру внесено 45 тисяч осіб, які вчинили корупційні і пов’язані з корупцією правопорушення. 

«За вироком суду десь засуджено 12 тисяч осіб. 25 тисяч осіб притягнуті до відповідальності за адміністративні правопорушення. І 2 тисячі за дисциплінарні порушення, пов’язані з корупцією.

Якщо «закон про право на забуття корупціонерів» набуде чинності, там залишаться приблизно 10 тисяч осіб. 35 тисяч осіб, у тому числі 10 тисяч осіб, які вчинили корупційні кримінальні злочини, будуть «забуті», – уточнив Новіков.

Передісторія

5 вересня Верховна Рада України ухвалила у другому читанні законопроєкт №9534, який врешті відновлює обов’язкове е-декларування для посадовців, але закриває сам реєстр для громадськості та журналістів.

На це суспільство відреагувало масштабною хвилею критики та обурення. Відразу на наступний день з’явилася петиція до президента з вимогою накласти вето на цей законопроєкт і повернути його в парламент із пропозицією внесення правки щодо негайного відкриття реєстру е-декларацій.

Необхідні 25 тисяч голосів петиція зібрала за рекордні три години. Втім на цьому українці не зупинились і далі продовжували підписуватись під нею, і зрештою за добу було зібрано понад 83 тисячі голосів.

Поширюючи цю петицію у соцмережах, українці одностайно засуджували і критикували такі дії нардепів, вимагаючи, аби посадовці всіх рівнів не ховали свої статки. Громадяни наголошували, що Україна – не «країна маленьких людей», тут є громадянське суспільство, яке не буде миритись із подібними витівками влади, в тому числі її законодавчої гілки.

На суспільне обурення відреагував і президент Володимир Зеленський. Він заявив, що прийматиме рішення щодо ветування закону після консультацій, але згодом таки наклав вето.

20 вересня Верховна Рада прийняла закон із правками президента, тож реєстр декларацій мають відкрити для публічного доступу вже найближчим часом.

10 жовтня стало відомо, що Зеленський підписав закон про відкриті е-декларації.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *