ОСТАННІ НОВИНИ

«Ми не країна маленьких людей»: українці масово підписують петицію про відкриття реєстру декларацій

Наталя Дуляба

|

Незважаючи на необхідну кількість голосів, зібрану за рекордні три години, українці все одно продовжують підписувати петицію про відкриття реєстру декларацій. Таким чином вони демонструють свою нетерпимість до корупції. Про це повідомляє Львівський портал.

Електронну петицію 6 вересня зареєстрував медик зі Львова, експерт, залучений до реформ у МОЗ, а тепер і військовий Олександр Ябчанка.

У ній боєць батальйону «Вовки Да Вінчі» закликає президента України Володимира Зеленського накласти вето на ухвалений 5 вересня законопроєкт №9534, який відновлює обов’язкове е-декларування для посадовців, але закриває сам реєстр для громадськості та журналістів. Натомість військовий просить главу держави повернути у парламент цей документ із пропозицією негайного відкриття реєстру декларацій.

«Таким кроком народні депутати пішли проти заяв Європейського Союзу, послів G7 та депутатів Європарламенту. Кількість журналістських розслідувань, де фігурують народні депутати та представники виконавчої влади, разюча. В цей час приховувати від українців декларації влади – це покривати тотальну корупцію у країні», – наголошує Олександр Ябчанка.

Петицію стали активно поширювати у соцмережах і під нею вмить більшало голосів. Через активний наплив користувачів навіть у роботі сайту були тимчасові збої. Необхідні 25 тисяч голосів вдалося зібрати всього лише за три години, хоча на це є 91 день. Це є рекордним часом за весь час існування цього інструменту в Україні.

Втім на 25 тисячах голосів українці не зупинились. Вони далі продовжують поширювати петицію у соцмережах та закликати інших підписувати її. Станом на 11:00 ранку 7 вересня було більше 58 тисяч голосів, збір підписів триває за цим посиланням.

«Знаєте, кожен ваш підпис – це про відповідальність. Відповідальність за те, яке рішення прийме президент, яке рішення у кінцевому рахунку ухвалить парламент, у якій країні, зрештою, ми житимемо завтра. Я дякую вам за те, що живу у країні відповідальних громадян», – відреагував на таку активність українців Олександр Ябчанка.

Тим часом підписання цієї петиції перетворився у своєрідний челендж для українців, адже вони хочуть зібрати ще й рекордну кількість голосів. З відповідної ініціативою виступив очільник Центру протидії корупції Олександр Шабунін.

«А давайте встановимо рекорд серед петицій до президента під вимогою відкрити декларації? Підпишіть петицію самі і поширте серед друзів. Давайте разом доб’ємо до 100 тисяч», – написав він у своїх соцмережах.

Зауважимо, що згідно з законодавством президент України має лише 15 днів на накладення вето на законопроєкт, ухвалений у другому читанні Верховною Радою. Саме тому оперативний збір підписів під петицією про відкриття реєстру декларацій був важливим.

Одним із підписантів петиції був і чинний нардеп Дмитро Гурін, який пояснив подальшу процедуру внесення необхідної правки:

Українці, висловлюючись у соцмережах щодо відповідного законопроєкту, одностайно засуджують і критикують такі дії нардепів, вимагаючи, аби посадовці всіх рівнів не ховали свої статки. Громадяни наголошують на тому, в Україні є громадянське суспільство, яке не буде миритись із подібними витівками влади, в тому числі її законодавчої гілки.

«Я, безумовно, підписала цю петицію та закликаю вас зробити те саме. Адже ми – не країна маленьких людей, від яких нічого не залежить, і які нічого не вирішують. Ми з вами вирішуємо, яким має бути майбутнє цієї країни і воно, очевидно, має бути таким, де в суспільстві є нульова толерантність до корупції та прихованих можливостей», – відзначила членкиня Громадської ради доброчесності при Вищий кваліфікаційній комісії суддів України Людмила Янкіна.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *