ОСТАННІ НОВИНИ

В Україні відновили декларування, але сам реєстр закрили ще на рік

Наталя Дуляба

|

Верховна Рада України, розглядаючи законопроєкт про відновлення е-декларування для чиновників, провалила внесення правки, яка передбачає негайне відкриття реєстру декларацій. Про це повідомив нардеп Ярослав Железняк.

Йдеться про законопроєкт №9534, яким в Україні відновлюють декларування доходів для посадовців. «За» у другому читанні проголосували 329 народних депутатів.

Втім до законопроєкту пропонували внести низку правок, зокрема правку, яка передбачає негайне відкриття Державного реєстру декларацій. Однак парламент провалив голосування за неї – «за» виступили лише 199 народних обранців.

Голосування за негайне відкриття реєстру декларацій за фракціями:

  • Слуга народу – 117
  • ЄС –  22
  • Батьківщина – 5
  • Платформа за життя та мир – 15
  • За майбутнє – 8
  • Голос – 17
  • Довіра – 7
  • Відновлення України – 1
  • Позафракційні – 7

Таким чином декларування після перерви, спричиненої повномасштабним вторгненням РФ, в Україні таки відновили, але сам реєстр – ні. Він буде недоступним для громадськості ще протягом одного року.

«Щодо врахованих правок у законопроєкті: правка 1 – уточнює перелік посадових осіб юридичної особи публічного права, які підпадають під антикорупційне законодавство (246 голосів); правка 246 – про те, що якщо вказали майно в одному розділі, а не вказали в іншому, то це не вважається злочином (247 голосів); правка 277 – якщо майно декларується декілька років і його вже раз перевірили, то не можна повторно перевіряти (239 голосів)», – уточнив Ярослав Железняк.

Зі свого боку нардеп Ярослав Юрчишин, заступник голови парламентського комітету з питань антикорупційної політики, наголосив, що за відкритий реєстр декларацій виступає абсолютна більшість українців, зокрема військові, а також міжнародні партнери України з G7.

«Народні депутати, очевидно, бояться наважитись показати свої статки, набуті за час повномасштабної війни. Більшість аргументів за закритий реєстр – це маніпуляція, мета якої – відтягнути якомога далі момент, коли доведеться звітувати за відпустки в Дубаї та нові маєтки на Печерську», – підкреслив Юрчишин.

Додамо, що у меморандумі, який підписала Україна з МВФ щодо програми розширеного фінансування EFF, окреслено необхідність відновлення декларування вже наприкінці липня.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *