ОСТАННІ НОВИНИ

Зеленський розгляне петицію про збереження українського дубляжу

Андрій Котенський

|

Петиція про залишення дубляжу англомовних фільмів українською мовою в кінотеатрах за кілька днів зібрала майже 28 тисяч голосів із 25 тисяч необхідних. Тепер її має розглянути Президент України Володимир Зеленський.

Петиція була створена 4 липня, її автор – актор та режисер дублювання Павло Скороходько, голосом якого говорить Гаррі Поттер.

Президента України закликають внести до деяких положень законопроєкту 9432, за яким Україна поступово може відмовитися від дубляжу англомовних фільмів.

«В Україні дубляж вже давно став окремим культурним явищем і частиною культурного надбання. Його скасування, хай поступове, неминуче призведе до значного зменшення популярності української мови, оскільки саме дубляж свого часу сприяв її значній популяризації», – йдеться у петиції.

Автор петиції також прогнозує відчутне зменшення глядачів у кінотеатрах, а відтак пропонує не знищувати кінотеатральний дубляж, а збільшити кількість сеансів мовою оригіналу з українськими субтитрами, аби залишити потенційному глядачу право вибору, якою мовою дивитись кінофільми.

«Кінотеатри, а також вся галузь виробництва дубльованого кінопродукту зазнає шкоди. Ба більше, подібне рішення гарантовано підштовхне потенційого глядача до перегляду кінофільмів на піратських сайтах російською мовою, оскільки стрічки, які глядач захотів би переглянути, не будуть перекладені українською», – пояснюється у петиції.

Як відомо, 28 червня Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради проєкт закону, яким хоче закріпити статус англійської як «мови міжнародного спілкування».

Народний депутат Володимир В’ятрович застеріг, що деякі норми законопроєкту №9432 знищить український дубляж».

Активісти закликали не викидати української мови із кінотеатрів та телебачення.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь заявив, що звуження сфери застосування державної мови є неприпустимим.

Заступниця голови комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук пообіцяла, що перед голосуванням у Раді положення законопроєкту щодо англомовних фільмів доопрацюють.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *