ОСТАННІ НОВИНИ

Зеленський: РФ готує теракт на ЗАЕС. Як діяти під час реальної ядерної загрози

Анастасія ДИНЯК

|

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Росія планує теракт на Запорізькій атомній станції і вже все підготувала для цього. Про це він повідомив у екстреному відеозверненні.

«Щойно була доповідь нашої розвідки та Служби безпеки України. Розвідка отримала інформацію про те, що Росія розглядає сценарій терористичного акту на Запорізькій атомній станції – терористичного акту з викидом радіації. Вони все підготували для цього», – зазначив Зеленський.

Президент наголосив, що радіація не знає державних кордонів і те, по кому вона вдарить, визначається лише напрямком вітру.

Україна передає всю наявну інформацію партнерам у Європі, Америці, Китаї, Бразилії, Індії, арабському світі, Африці.

«Усі країни, абсолютно всі мають це знати. Міжнародні організації. Усі. Жодних терактів на атомних станцій ніколи, ніде не повинно бути. Цього разу не має бути як із Каховкою: світ попереджено, отже, світ може і повинен діяти», – підкреслив Зеленський.

Начальник Головного управління розвідки МО Кирило Буданов заявив, що росіяни замінували ставок-охолоджувач на території ЗАЕС.

«На жаль, станом на зараз певна загроза є. Ще раз кажу: певна. Тому що ЗАЕС насамперед як перебувала, так перебуває під тимчасовим контролем окупаційних військ. І правда в тому, що знищивши греблю, вони зруйнували нормальний доступ води до охолоджувачів, які працюють на АЕС. Це перше. Але друге, найстрашніше, що за цей час ЗАЕС була додатково замінована і замінований саме охолоджувач», – зазначив він.

Втім, у МАГАТЕ цю інформацію не підтвердили. В агентстві зазначили, що під час візиту генерального директора Рафаеля Гроссі, включно зі ставком-охолоджувачем, мін на місці виявлено не було.

«Однак МАГАТЕ відомо про попереднє розміщення мін за межами периметра заводу, про що агентство повідомляло раніше, а також у певних місцях усередині, які, як пояснив персонал “служби безпеки” були з оборонною метою», – йдеться у повідомленні.

Радіаційна аварія – це порушення правил безпечної експлуатації ядерно-енергетичної установки, обладнання або пристрою, при якому відбувся вихід радіоактивних продуктів або іонізуючого випромінювання за межі їх безпечної експлуатації, що призводить до опромінення населення та забруднення навколишнього середовища. Основними вражаючими факторами таких аварій є радіаційний вплив та радіоактивне забруднення. Аварії можуть супроводжуватися вибухами та пожежами.

Через радіаційний вплив у людини можуть бути порушені життєві функції різних органів (органи кровотворення, нервової системи, шлунково-кишкового тракту тощо) та може розвиватися променева хвороба під впливом іонізуючих випромінювань.

Найперше правило — слухайте вказівки влади, ДСНС та інших установ, які координуватимуть на місцях.

То як діяти при оповіщенні про радіаційну аварію?

  • Якщо у вашій місцевості трапиться радіаційна надзвичайна ситуація, вам необхідно залишатися в приміщенні або негайно зайти до нього, якщо ви перебуваєте на вулиці. Це найбезпечніша дія, яку ви можете зробити.
  • Зайдіть в укриття, підвал або в середину будівлі. Радіоактивний матеріал осідає на зовнішній стороні будівель, тому найкраще триматися якомога далі від стін і даху будівлі.
  • Заберіть всередину домашніх тварин.
  • Закрийте та заблокуйте всі вікна та двері в приміщенні, не підходьте до них без нагальної потреби.
  • Зробіть кількаденний запас води у герметичних ємностях. Продукти загорніть у плівки і покладіть у холодильник або шафу.
  • Підготуйте маску, респіратор або ватно-марлеву пов’язку для захисту органів дихання.
  • Слідкуйте за повідомленнями від рятувальників ДСНС, поліції, місцевої влади.

Якщо ядерний вибух застав вас на вулиці

  • Помітивши спалах у небі (або його відбиття від поверхонь), у жодному разі не дивіться в той бік. Це загрожує опіком рогівки, спалаховою сліпотою та опіком очей.
  • Лягайте на землю. Спробуйте знайти в секундній доступності заглиблення або виступ, за яким можна сховатись від ударної хвилі та уламків.
  • Спробуйте закрити всі відкриті частини тіла: ляжте ногами в бік вибуху, обличчям донизу, підкладіть руки під себе, щоб захистити їх від опіків та травмувань.
  • По можливості, прикрийте вуха навушниками — це захист від баротравми.
  • Прикрийте рот і ніс маскою, тканиною одягу або хусткою, дихайте через них. Однак ці підручні засоби не можуть повністю захистити від внутрішнього опромінення. Тому важливо якнайшвидше потрапити в укриття.

Біжіть в укриття одразу, як з’явиться можливість звестися на ноги й коли минула вибухова хвиля від застосування ядерної зброї.

Головний критерій пошуку укриття – хвилинна доступність. Якщо поруч немає спеціально обладнаного сховища, найкраще підійде підвал або центр великих бетонних будівель з мінімальною кількістю вікон та дверей. Зони будівлі, де  найбезпечніше сховатись у разі застосування ядерної зброї, дивіться на ілюстрації.

Якщо ядерний вибух застав вас у приміщенні

 

  • Переконайтесь, що в приміщення не потрапляє повітря. Закрийте всі вікна, двері, вентиляційні отвори, вимкніть кондиціонер та обігрівач. За можливості перейдіть у кімнату, де немає вікон.
  • Залишайтесь в укритті впродовж 24 годин, якщо органи влади не нададуть інших інструкцій щодо переміщення чи евакуації. Аби не пропустити інструкції, не вимикайте радіоприймач або інший засіб зв’язку.
  • Не їжте й не торкайтесь нічого, що могло зазнати радіоактивного забруднення.
  • Якщо члени вашої сімʼї на момент застосування ядерної зброї були в іншому укритті, вони мають залишитись там, доки не буде дозволу покинути його.
  • Тримайте своїх домашніх тварин усередині укриття.
  • Не вживайте водопровідну воду до отримання відповідного повідомлення про її безпечність.

Як діяти, якщо вам необхідно вийти з укриття

  • Виходьте лише у разі нагальної потреби. Користуйтеся респіратором, одягніть плащ та гумові чоботи й рукавички.
  • Не роздягайтеся на вулиці, не сідайте на землю, не купайтеся у відкритих водоймах, не збирайте гриби або лісові ягоди.
  • Після повернення додому зніміть верхній шар одягу. Так ви позбудетеся до 90% радіоактивного матеріалу. Робіть це обережно, аби не розтрусити радіоактивний пил. Помістіть одяг у пластиковий пакет або герметичний контейнер і тримайте його подалі від людей і домашніх тварини.
  • Помийтесь. Якщо така можливість є, прийміть душ з милом, голову помийте шампунем. Не використовуйте кондиціонери для волосся, оскільки вони можуть закріпити радіоактивний матеріал на вашому волоссі. Не тріть і не подряпайте шкіру, аби радіоактивний матеріал не потрапив у відкриті рани.
  • Якщо можливості прийняти душ немає, вимийте з милом під проточною водою руки, обличчя та відкриті частини вашого тіла. Якщо доступу до води немає, скористайтеся вологими серветками, вологою тканиною. Зверніть особливу увагу на ваші руки й обличчя протріть повіки, вії, вуха.
  • Одягніть чистий одяг.

Якщо ваша дитина під час ядерного вибуху – у школі або садочку

Якщо на момент ядерного вибуху ваша дитина була в закладі освіти, вона має залишатись там в укритті з рештою дітей, до відповідних вказівок влади.

Навіть якщо школа або садок в пʼятихвилинному доступі від дому, не потрібно виходити з укриття і забирати дитину. Це нашкодить вам, бо на вулиці ви можете зазнати радіаційного впливу, вашій дитині, а також іншим дітям й вчителям або вихователям, які перебувають в укритті школи чи садочка.

Згідно норм безпеки приміщення для укриття мають загерметизувати зсередини, аби туди не потрапляти шкідливі речовини ззовні. Батьки, що прийшли з вулиці, можуть переносити на одязі радіоактивний пил, або він разом з повітрям може потрапити у приміщення, де переховуються діти.

Тож вийти назовні означає наражати на небезпеку не лише себе, а й дітей та персонал. У випадку аварії з викидом або ядерного вибуху у будь-якій споруді безпечніше, ніж на вулиці.

Як безпечно харчуватися та пити воду?

Вода

  • Вживайте воду лише з перевірених джерел. Допоки рятувальники чи влада не повідомляють про безпеку водопровідної води, доти лише вода в пляшках залишатиметься не забрудненою. Упаковка захищає рідину всередині від радіоактивних речовин.
  • Кип’ятіння водопровідної води не позбавляє від радіоактивних речовин. Тож майте запас води у пляшках чи інших герметичних контейнерах. Напої у холодильнику теж безпечні для вживання.
  • Вода в інших ємностях у вашому домі, таких як унітаз або водонагрівач, не буде містити радіоактивних речовин.
  • Водопровідну або колодязну воду для можна використовувати для миття себе та упаковок їжі і води.
  • Навіть якщо водопровідна вода забруднена, ви все одно можете використовувати її для знезараження. Будь-який радіоактивний матеріал, який потрапляє в поверхневі або підземні води, буде розбавлятися водою до дуже низького рівня і буде безпечним для миття шкіри, волосся та одягу.

Їжа

  • Безпечною є їжа з герметичних контейнерів (консерви, банки, пляшки, коробки тощо). Також безпечною є їжа, яка зберігалася у холодильнику або морозильній камері.
  • Перед відкриттям протріть харчові контейнери вологою тканиною або чистим рушником.
  • Перед використанням протріть кухонне приладдя вологою тканиною або чистим рушником. Використану тканину чи рушник покладіть у поліетиленовий пакет або герметичний контейнер і залиште у недоступному місці, подалі від людей і тварин.

Йодопрофілактика

Приймати йодид калію треба тільки після офіційного сповіщення від влади і лише одноразово.

Оптимальний ефект препарат має при прийомі не раніше, ніж приблизно за шість годин (щонайменше за три години) до того, як радіоактивна хмара сягне території. Через 24 години, коли радіаційна хмара накриває територію, йодна профілактика неефективна й шкідлива.

Зазвичай 1 таблетка калію йодиду містить активний інгредієнт 125 мг. Відтак:

  • підлітки 12-13 років та дорослі до 40 років – 125 мг (1 таблетка – ред.),
  • діти 3-12 років – 62,5 мг (половина таблетки – ред.),
  • діти від одного місяця до трьох років – 32 мг (четвертинка від цілої таблетки – ред.),
  • діти до одного місяця – 16 мг.

Людям віком понад 40 років – за винятком вагітних жінок або тих, які продовжують грудне вигодовування – приймати калій йодид не потрібно. У такому віці щитоподібна залоза не накопичує радіоактивний йод, а прийом йодиду калію може призвести до порушеннь функції щитоподібної залози, зокрема гіпотеріозу.

Якщо немає калію йодиду медики радять взяти звичайний йод з аптечки розчином 5%, який можна розвести теплою водою чи молоком:

Особи віком від 14 років до 40 років – 40 крапель усередину,
Діти 5 – 14 років – 20 крапель усередину,

Дітям менше 5 років пити йоду не можна

Якщо вашій дитині від 2 до 5 років медики радять розвести 20 крапель йоду з водою та нанести на шкіру дитини. Малюкам до 2 років можна обтерти шкіру розведеними 10 краплями 5% йоду.

ОНОВЛЕНО від 23 червня 2023 року. Науковці стверджують, що при ймовірному сценарії вибуху на ЗАЕС приймати йод не потрібно, адже радіоактивний йод на ЗАЕС не утворюється, бо усі енергоблоки ЗАЕС були зупинені ще у 2022 році.

Що відбувається на ЗАЕС:

Нагадаємо, у Міненерго України заявляли, що позиція України щодо окупованої РФ Запорізької АЕС не змінюється, переговори тривають, проте з боку росіян поки немає конструктиву у перемовинах.

Рашисти неодноразово обстрілювати територію АЕС, виникала загроза викиду радіоактивних речовин, а в енергоблоки вони звозили свою військову техніку та боєприпаси, що було фактичним мінуванням.

Також керівництво збройних сил Росії відверто шантажувало Україну і світ підривом Запорізької АЕС, а потім – зупиненням роботи станції.

На початку жовтня 2022-го президент РФ Владімір Путін привласнив ЗАЕС. У «Енергоатомі» назвали цей указ російського диктатора «нікчемним, абсурдним та неадекватним», як решту заяв щодо станції.

Додамо, що за останніми підрахунками «Енергоатома», збитки від окупації росіянами ЗАЕС вже перевалили за 28 млрд грн.

Наприкінці березня, МАГАТЕ не змогло домовитись про безпечну зону довкола Запорізької АЕС. Втім, на початку травня під час чергової місії представники інспекції виявили, що окупанти розмістили в приміщенні турбінного відділення енергоблоку №4 захопленої ЗАЕС військову техніку та вибухівку.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *