ОСТАННІ НОВИНИ

МАГАТЕ не змогло домовитись про безпечну зону довкола Запорізької АЕС

Андрій Котенський

|

У Міжнародному агентстві з атомної енергії (МАГАТЕ) відмовилися від ідеї створити демілітаризовану зону навколо Запорізької АЕС. Про це заявив гендиректор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі, пише Економічна правда із посиланням на Deutsche Welle.

Переговори щодо зони безпеки тривали 8 місяців.

За словами Гроссі, тепер йдеться про припинення бойових дій поруч з атомною електростанцією.

«Ми прекрасно розуміємо, які додаткові складнощі це (створення зони – ред.) принесе, особливо в зоні активних бойових дій.

Надзвичайно важко буде здійснювати процес верифікації – через більш ніж одну милю від демілітаризованої зони територія буде надзвичайно мілітаризованою. Тому ми більше не розглядаємо це», – заявив Гроссі.

«Я дійшов висновку, що територіальне питання з різних причин для України може також розглядатися як легітимізація російської присутності», – пояснив він причини зупинки переговорів.

Нагадаємо:

У Міненерго України заявляли, що позиція України щодо окупованої РФ Запорізької АЕС не змінюється, переговори тривають, проте з боку росіян поки немає конструктиву у перемовинах.

Рашисти неодноразово обстрілювати територію АЕС, виникала загроза викиду радіоактивних речовин, а в енергоблоки вони звозили свою військову техніку та боєприпаси, що було фактичним мінуванням.

Також керівництво збройних сил Росії відверто шантажувало Україну і світ підривом Запорізької АЕС, а потім –зупиненням роботи станції.

На початку жовтня 2022-го президент РФ Владімір Путін привласнив ЗАЕС. У «Енергоатомі» назвали цей указ російського диктатора «нікчемним, абсурдним та неадекватним», як решту заяв щодо станції.

Додамо, що за останніми підрахунками «Енергоатома», збитки від окупації росіянами ЗАЕС вже перевалили за 28 млрд грн.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *