ОСТАННІ НОВИНИ

9 держав НАТО підтримали членство України та закликали посилити військову допомогу

Наталя Дуляба

|

Дев’ять країн Центральної та Східної Європи, які є членами НАТО, підтримали вступ України до Альянсу та закликали збільшити їй військову допомогу. Про це йдеться у спільній заяві, опублікованій  2 жовтня.

У своїй заяві лідери дев’ятьох країн знову висловили свою підтримку суверенітету та територіальної цілісності України, а також підкреслили, що ніколи не визнають спроб Росії анексувати будь-яку українську територію.

«Ми твердо підтримуємо рішення Бухарестського саміту НАТО 2008 року щодо майбутнього членства України. Ми підтримуємо Україну в її захисті від вторгнення Росії, вимагаємо від РФ негайно вийти з усіх окупованих територій і заохочуємо всіх членів Альянсу істотно збільшити військову допомогу Україні», – йдеться в офіційній заяві.

Також дев’ять країн-членів НАТО наголосили, що всі, хто вчиняють злочини агресії, мають бути притягнуті до відповідальності і постати перед судом.

Спільну заяву підписали президенти таких країн:

  1. Чехії
  2. Естонії
  3. Литви
  4. Латвії
  5. Північної Македонїі
  6. Чорногорії
  7. Польщі
  8. Румунії
  9. Словаччини

Зазначимо, пришвидшений вступ України до НАТО вже підтримала Канада, дещо обережну позицію, але все одно схвальну, мають й США.

Таким чином офіційну підтримку України у її бажанні вступити до Північноатлантичного альянсу висловили вже 11 із 30 країн-членів НАТО.

Нагадаємо, 30 вересня президент Володимир Зеленський спільно з очільником Верховної Ради Русланом Стефанчуком та прем’єром Денисом Шмигалем підписали заявку України на пришвидшений вступ до НАТО.

Того ж дня генсек НАТО Єнс Столтенберг вкотре підтвердив політику «відкритих дверей» Північноатлантичного альянсу, втім наголосив, що рішення про вступ України мають прийняти одноголосно всі 30 держав-членів.

За останніми соціологічними дослідженнями, в Україні виросла підтримка вступу до НАТО. Членом Північноатлантичного альянсу Україну бачать 79% громадян.

Що дасть Україні вступ у НАТО?

НАТО – військовий союз незалежних, суверенних держав, що об’єдналися в інтересах спільної безпеки та захисту спільних цінностей.

Найбільш актуальна для України перевага – це колективний захист. Стаття 5 договору НАТО передбачає, що напад на будь-яку з держав-членів Альянсу розглядається як напад на них усіх. Тож стороні, яка зазнала нападу, інші члени індивідуально чи спільно надають необхідну допомогу, включно із застосуванням збройної сили.

Окрім цього, членство в Альянсі передбачає регулярні спільні навчання військових, обмін розвідувальними даними, втілення стандартів Альянсу у сфері безпеки.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *