ОСТАННІ НОВИНИ

США, Німеччина та Угорщина наразі проти вступу України в НАТО

Андрій Котенський

|

Сполучені Штати разом із Німеччиною та Угорщиною виступають проти намірів інших держав-членів НАТО запропонувати Україні на саміті у Вільнюсі «дорожню карту» для членства в Альянсі. Про це, як повідомляє Європейська правда, виданню Financial Times розповіли четверо посадовців, які брали участь у переговорах.

Минулого місяця генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг представив державам-членам документ із пропозиціями, в якому виклав “практичні й політичні” пропозиції для Києва. Серед них – пропозиція щодо нової декларації про відносини України з НАТО, яка б ґрунтувалася на заяві 2008 року про те, що країна «одного дня» стане членом Альянсу.

Джерела FT розповіли, що цього тижня між міністрами закордонних справ країн НАТО у Брюсселі точилися активні дебати про те, що саме слід запропонувати Україні в оновленій декларації.

Тоді як усі члени Альянсу погоджуються, що членство в НАТО не може обговорюватися всерйоз, поки в Україні триває війна, зросла кількість прихильників ідеї запропонувати Україні «політичний шлях» до членства на саміті у Вільнюсі, що «посилило б» відносини Альянсу й Києва.

Однак, за даними співрозмовників Financial Times, США, а також Німеччина й Угорщина виступають проти цієї пропозиції.

«У нас попереду кілька тижнів важких переговорів, щоб закрити ці розбіжності й сформулювати політичний результат», – сказав один із них.

«Дорога (до саміту у Вільнюсі – ред.) усе ще дуже терниста», – додало інше джерело.

Передісторія

30 вересня 2022 року президент Володимир Зеленський спільно з очільником Верховної Ради Русланом Стефанчуком та прем’єром Денисом Шмигалем підписали заявку України на пришвидшений вступ до НАТО.

Того ж дня генсек НАТО Єнс Столтенберг вкотре підтвердив політику «відкритих дверей» Північноатлантичного альянсу, втім наголосив, що рішення про вступ України мають прийняти одноголосно всі 30 держав-членів.

Офіційно свою підтримку Україні висловили щонайменше 9 країн-членів НАТО: Польща, Литва, Латвія, Естонія, Чехія, Словаччина, Румунія, Чорногорія й Північна Македонія. Також неофіційно вступ України до НАТО підтримала Канада, дещо обережну позицію, але все одно схвальну, мали й США.

На початку листопада 2022-го президент Володимир Зеленський заявив, що Україна почала працювати з членами НАТО щодо вступу до Альянсу.

Нещодавно президент сказав, що Україна хотіла б бачити «кроки вперед» у напрямку НАТО, а не далі чути від держав-членів Альянсу про «відчинені двері». Володимир Зеленський пропонує, аби Україна інтегрувалась до НАТО за пришвидшеною процедурою, як відбувається зі Швецією й Фінляндією.

За останніми соціологічними дослідженнями, підтримка вступу України до НАТО сягнула рекорду – на початку 2023 року «за» висловились 86% українців.

Підтримка громадськості вступу України до НАТО безпрецедентно виросла з початку повномасштабного вторгнення Росії.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *