ОСТАННІ НОВИНИ

Польща, Чехія і Словаччина виступили за гарантії безпеки для України ще до членства в НАТО

Андрій Котенський

|

НАТО має окреслити чіткий шлях до членства України, коли будуть відповідні умови, а до того – бути готовим надати гарантії безпеки, які раз і назавжди знімуть з України статус «сірої зони». Про це йдеться у статті прем’єр-міністрів Польщі, Чехії, Словаччини Матеуша Моравецького, Петра Фіали, Едуарда Гегера у журналі Foreign Affairs, повідомляє Європейська правда.

Прем’єри вважають, що зараз не надто рано планувати післявоєнні гарантії безпеки України, адже «не буде ніяких інвестицій і сталого відновлення в Україні, якщо вона не буде здатна захистити себе від майбутньої агресії».

На їхню думку, на майбутньому саміті у Вільнюсі НАТО доведеться відповісти на складні, але неминучі питання про майбутнє Альянсу, в тому числі про його ставлення до України і майбутню стратегію щодо Росії.

Прем’єри нагадують, що у 2008 році союзники вирішили, що майбутнє України (як і Грузії) має бути пов’язане з членством в НАТО.

«Зараз настав час для Альянсу окреслити чіткий і надійний шлях до членства України, якщо і коли Київ забажає і коли дозволять умови. А до того часу ми повинні бути готові надати гарантії безпеки, окрім політичних запевнень, які не дозволять Україні раз і назавжди стати «сірою зоною», – йдеться у статті.

За словами глав трьох урядів, сірі зони створюють можливості для авторитарних режимів сіяти нестабільність і посилювати напруженість.

Нагадаємо, минулого тижня під час візиту в Київ генсека НАТО Єнса Столтенберга Зеленський заявив, що Київ очікує від саміту НАТО у Вільнюсі ухвалення пакета гарантій безпеки для України на шляху до членства в Альянсі.

Як відомо, 30 вересня 2022 року президент Володимир Зеленський спільно з очільником Верховної Ради Русланом Стефанчуком та прем’єром Денисом Шмигалем підписали заявку України на пришвидшений вступ до НАТО.

Того ж дня генсек НАТО Єнс Столтенберг вкотре підтвердив політику «відкритих дверей» Північноатлантичного альянсу, втім наголосив, що рішення про вступ України мають прийняти одноголосно всі 30 держав-членів (+Фінляндія).

Офіційно свою підтримку Україні висловили щонайменше 9 країн-членів НАТО: Польща, Литва, Латвія, Естонія, Чехія, Словаччина, Румунія, Чорногорія й Північна Македонія. Також неофіційно вступ України до НАТО підтримала Канада, дещо обережну позицію, але все одно схвальну, мали й США.

На початку листопада 2022-го президент Володимир Зеленський заявив, що Україна почала працювати з членами НАТО щодо вступу до Альянсу.

Нещодавно президент сказав, що Україна хотіла б бачити «кроки вперед» у напрямку НАТО, а не далі чути від держав-членів Альянсу про «відчинені двері». Володимир Зеленський пропонує, аби Україна інтегрувалась до НАТО за пришвидшеною процедурою, як відбувається зі Швецією й Фінляндією.

Північноатлантичний альянс готовий бачити Україну у своїх лавах, але умовою є її перемога у розв’язаній Росією війні.

За останніми соціологічними дослідженнями, підтримка вступу України до НАТО сягнула рекорду – весною 2023 року «за» висловились 87.5% українців.

Підтримка громадськості вступу України до НАТО безпрецедентно виросла з початку повномасштабного вторгнення Росії.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *