ОСТАННІ НОВИНИ

Білорусь не становить загрози для України, – британська розвідка

Анастасія Диняк

|

Попри значну кількість російської техніки та особового складу ЗС РФ на території білорусі, країна не становить реальної загрози для України та не планує наступальних дій. Про це повідомили у  Міноборони Великої Британії.

Так, британські розвідники нагадали, що 8 січня 2023 року Міністерство оборони Білорусі заявило про проведення спільних з Росією тактично-льотних навчань. Вони триватимуть з 16 січня по 1 лютого.

Станом на 8 січня до РБ прибули всього 12 вертольотів Мі-8, а також ударних вертольотів Мі-24 і Ка-52. Деякі з них зафіксували авіабазі Мачулищі під Мінськом з маркуванням «Z».

«Нове розгортання російської авіації в Білорусі, швидше за все, є справжніми навчаннями, а не підготовкою до будь-яких додаткових наступальних операцій проти України. Хоча Росія утримує значну кількість військ у Білорусі, вони здебільшого задіяні у навчаннях. Вони навряд чи становлять реальну наступальну силу», – йдеться у повідомленні.

Яка ситуація в Білорусі

Нагадаємо, на початку грудня Міноборони Білорусі оголосило про початок занять з бойової підготовки своїх Збройних Сил.

13 грудня стало відомо, що в Білорусі знову почали раптову перевірку бойової готовності армії. Втім невдовзі білоруське Міноборони заявило, що відводить свої війська від кордону з Україною.

Вкінці грудня повідомлялося, що воєнна загроза з боку Білорусі поступово зростає, але Збройні сили України «теж вживають адекватних заходів».

Українська влада вважає, що російський диктатор Володимир Путін намагався у Мінську 19 грудня схилити білоруського диктатора Олександра Лукашенка направити білоруські війська на війну проти України.

Міністерство оборони Сполучених Штатів Америки не бачить ознак того, що Білорусь збирається вступити у війну проти України, а обмежиться лише спільними навчаннями з РФ.

РФ перекидає військову техніку та бійців до РБ

20 грудня Росія почала перекидати військову техніку та особовий склад на південь Білорусі до кордону з Україною.

Також у межах «військово-технічного співробітництва» Росія відправила до Білорусі партію зенітних ракетних комплексів «Тор-М2К».

27 грудня британські розвідники у звіті зазначили, що РФ перекинула до Білорусі частину підрозділів, які входять до складу 1-ї гвардійської танкової армії.

У Міноборони РБ заявили, що Росія продовжує відправляти своїх військових та техніку до Білорусі нібито для «забезпечення військової безпеки Союзної держави».

Протягом 6-7 січня у Вітебськ, що в Білорусі, могли перекинути мінімум 1400-1600 солдат ЗС РФ.

Окрім того, 6 січня до Білорусі прилетіло 9 російських вертольотів нібито для спільних льотно-тактичних навчань двох країн.

8 січня в Білорусь прибув черговий ешелон. Військових перекинули з території, яка розташована на межі з окупованою Луганщиною.

У Генштабі ЗСУ повідомили, що техніка, яку РФ перекидає до Білорусі, – застаріла.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *