ОСТАННІ НОВИНИ

На Харківщині деокупували 421 населений пункт, – Офіс президента

Наталя Дуляба

|

ЗСУ звільнили від російських окупантів уже 421 населений пункт у Харківській області. Про це під час брифінгу 16 вересня повідомив заступник керівника Офісу президента України Кирило Тимошенко.

«Харківщина. Звільнено 421 населений пункт», – сказав він, додавши, що попри ворожі обстріли на деокуповані території регулярно надсилають гуманітарну допомогу.

Так, у Балаклію вже скерували понад 100 тонн продуктів, найближчим часом мешканці отримають ще й генератори, медикаменти та будматеріали. У Чкалівській, Балаклійській та Шевченківській громадах розпочали виплату пенсій.

Відразу після деокупації на Харківщині взялись відновлювати житлову й критичну інфраструктуру, піротехніки розміновують території. Так, за тиждень розміновано понад 24 га та знешкоджено майже тисячу вибухонебезпечних предметів.

Нагадаємо, станом на 14 вересня офіційно було відомо про звільнення 388 населених пунктів Харківської області. Там проживали близько 150 тисяч людей. Територіально йдеться про близько 8500 км кв.

У Міноборони пояснюють: про офіційну кількість звільнених від російських окупантів населених пунктів спеціально подають із запізненням, адже перед цим потрібно провести низку стабілізаційних заходів.

Що відомо про контрнаступ ЗСУ

Збройні Сили України проводять контрнаступ на окупованих Росією територіях України. З 1 по 11 вересня на Харківському напрямку вдалося звільнити 3000 км кв території, а загалом на сході й півдні – 6000 км кв.

Зауважимо, що на початку літа російська армія контролювала майже 125 тисяч кв км, що становило 20% території України.

11 вересня стало відомо, що ЗСУ звільнили 40 населених пунктів на Харківщині, серед них –Балаклія, Куп’янськЧкаловськеВасиленкове та АртемівкаГоптівка та Борщова. Станом на 12 вересня на окремих ділянках фронту наші військові вже дійшли до держкордону України.

У Генштабі додають, що 11 вересня ЗСУ вигнали окупантів зі ще 20 населених пунктів. Відступаючи на Харківщині і Донеччині, російські загарбники поспіхом кидають свої позиції, техніку і зброю, втікають вглиб тимчасово зайнятих територій чи в саму рф.

Крім того, захисники України покращують своє тактичне положення і на Херсонському напрямку. Офіційно відомо про звільнення близько 500 кв км території, лінію фронту вдалося посунути від 4 до 12 км.

Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний, вперше коментуючи український наступ на окремих напрямках, заявив, що військові просуваються вперед, незважаючи на всі труднощі.

Зі свого боку глава Пентагону Ллойд Остін назвав надихаючими успіхи ЗСУ біля Харкова й Херсона.

В американському Інституті дослідження війни вже заявили, що менше ніж за тиждень наступу ЗСУ звільнили більше територій, ніж російські війська окупували загалом із квітня.

Водночас міністр оборони Олексій Резніков порівняв український контрнаступ у Харківській області зі сніговою кулею, яка «котиться вниз схилом», втім не виключено, що росіяни також можуть піти у свій наступ.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *