ОСТАННІ НОВИНИ

Звільнені населені пункти на Луганщині є, там йде зачистка, – Гайдай

Наталя Дуляба

|

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай повідомив, що українські військові мають успіхи на Луганщині, але називати деокуповані населені пункти поки ще зарано. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

За словами Сергія Гайдая, як тільки буде звільнено Лиман, що на околиці Донеччини, естафету з деокупації перейме Луганщина. При цьому він відзначив, що певні успіхи українські військові у Луганській області мають, але не став називати населені пункти, оскільки там ще триває зачистка територій.

«Деокупація близько. Кожен сантиметр луганської землі відвойовується. ЗСУ заходять не «парадом», тому допомагаємо та підтримуємо їх до перемоги», – відзначив очільник Луганщини.

Водночас на поки ще окупованій Луганщині російські війська та колаборанти поспіхом втікають у бік Луганська та кордону з рф, утворюються черги з автомобілів. Зокрема, у Станиці Луганській затор сягав навіть до 10 км, корки були й у Щасті. Загарбники намагаються вивезти всі награбовані цінності.

«В тих населених пунктах, де залишилася російська армія, бійці деморалізовані, готуються до поразки, хочуть теж тікати і пиячать. Там, де партизани підняли українські прапори, окупанти та колаборанти не наважуються їх зняти», – зауважив Сергій Гайдай.

Що відомо про контрнаступ ЗСУ

Збройні Сили України проводять контрнаступ на окупованих Росією територіях України. З 1 по 11 вересня на Харківському напрямку вдалося звільнити 3000 км кв території. Там наші війська просуваються не тільки на південь та схід, а й на північ, відтак до виходу на держкордон залишилось близько 50 км.

Зауважимо, що на початку літа російська армія контролювала майже 125 тисяч кв км, що становило 20% території України.

11 вересня стало відомо, що ЗСУ звільнили 40 населених пунктів на Харківщині, серед них – Балаклія, Куп’янськЧкаловськеВасиленкове та АртемівкаГоптівка та Борщова. Станом на 12 вересня на окремих ділянках фронту наші військові вже дійшли до держкордону України.

У Генштабі додають, що за останню добу ЗСУ вигнали окупантів зі ще 20 населених пунктів. Відступаючи на Харківщині і Донеччині, російські загарбники поспіхом кидають свої позиції, техніку і зброю, втікають вглиб тимчасово зайнятих територій чи в саму рф.

Крім того, захисники України покращують своє тактичне положення і на Херсонському напрямку. Офіційно відомо про звільнення близько 500 кв км території, лінію фронту вдалося посунути від 4 до 12 км.

Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний, вперше коментуючи український наступ на окремих напрямках, заявив, що військові просуваються вперед, незважаючи на всі труднощі.

Зі свого боку глава Пентагону Ллойд Остін назвав надихаючими успіхи ЗСУ біля Харкова й Херсона. В американському Інституті дослідження війни вже заявили, що менше ніж за тиждень наступу ЗСУ звільнили більше територій, ніж російські війська окупували загалом із квітня.

Разом із тим міністр оборони Олексій Резніков порівняв український контрнаступ у Харківській області зі сніговою кулею, яка «котиться вниз схилом». Втім додав, що ще не варто святкувати перемогу, бо росіяни також можуть піти у наступ.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *