ОСТАННІ НОВИНИ

В Україні видаватимуть міжнародні свідоцтва про вакцинацію

Андрій Котенський

|

Україна видаватиме міжнародне свідоцтво про вакцинацію, діючи в межах міжнародного законодавства. Відповідну заяву заступника міністра охорони здоров’я Віктора Ляшко оприлюднив офіційний канал міністерства охорони здоров’я України «Коронавірус.інфо»

Заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко зазначив, що міжнародними медико-санітарними правилами чітко визначено вимоги до міжнародного свідоцтва про вакцинацію. Тому жодних інших «імунних паспортів» Україна не впроваджуватиме.

«Якщо певна країна вимагатиме під час перетину кордону міжнародне свідоцтво про вакцинацію проти COVID-19, українці отримуватимуть таку безкоштовну довідку у два кліки. Але впроваджувати та вимагати довідку про щеплення проти COVID-19 зараз не варто. Я повністю поділяю думку голови Європейського регіонального бюро ВООЗ Ганса Клюге, який публічно застерігає Єврокомісію від планів запровадити документи про вакцинацію проти COVID-19», — підкреслив Віктор Ляшко.

Водночас заступник міністра охорони здоров’я України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Ярослав Кучер повідомив, що країни, які здійснюють вакцинацію, передбачають видачу довідок/сертифікатів щодо щеплення в електронному чи паперовому вигляді. Уніфікованої форми такої довідки у світі немає. ЄС тільки обговорює такий документ і планує представити «демоверсію» законопроєкту 17 березня.

«В ЄС немає єдності щодо потрібності документа про вакцинацію, а ВООЗ має суттєві заперечення й ставиться до паспортизації критично», – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, на початку березня в уряді заявили, що в Україні почалась третя хвиля Covid-19, яка може призвести до чергового локдауну. Водночас президент Володимир Зеленський заявив, що альтернативою повному карантину є нарощення темпів вакцинації.

Тим часом науковці кажуть, що весняна хвиля коронавірусу в Україні буде значно більшою і стрімкішою від осінньої та навіть може стати національною катастрофою. Пік захворюваності прогнозують на початок квітня.

На Львівщині також більшає хворих на Covid-19, не спадають й темпи госпіталізації. Станом на 15 березня лікарні заповнені майже на 57%. Із таким показником область – на порозі «червоної» карантинної зони, яка несе за собою низку жорстких обмежень.

Про те, Львівщина от-от перейде у «червону» зону вже заявив і очільник МОЗ Максим Степанов.

У Львові також говорять про складну ситуацію з завантаженістю лікарень – із 1300 ліжок зайняті понад 500. Міський голова Андрій Садовий відзначив, що ситуація є критичною, адже з такими темпами вже через два тижні вільних місць у лікарнях не буде. Тому у місті збираються розгорнути додатково 700 ліжок, а також перепрофілювати п’ять поліклінік під денні стаціонари. На це витратять 18 млн грн. 

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *