ОСТАННІ НОВИНИ

Мальського пікетують через сміттєвий комплекс та цинковий завод біля Винників

Соломія Головіна

|

Сьогодні, 10 вересня, під стінами Львівської ОДА зібралися кілька сотень людей, які виступають проти будівництва аміачного заводу біля Винників, а також проти сміттєперерорбного комплексу на вул. Пластовій у Львові. Про це повідомляє кореспондент Львівського порталу.

 

Люди тримають у руках плакати з написами «Приведіть до ладу очисні, а не підсовуйте нам ще одного монстра», «Очисні – найкращий приклад того, на що ви здатні. Досить з нас знущатись», «Здоров’я ціною 42 мільйонів євро».

Пікетувальники, які проти будівництва сміттєпереробного заводу, наголошують, що зараз ініціативна група у судовому порядку скасовує позитивний висновок Мінекології щодо оцінки впливу майбутнього комплексу на довкілля.

«Перш за все, обрана територія вже є зоною екологічного лиха, основними винуватцями якого є єдині для цілого Львова очисні споруди. Мешканцям цих районів знайомі відчуття хронічної втоми, апатії, порушення сну, головного болю, дратівливості та багатьох інших синдромів, які спричинені речовинами, що щодня отруюють людей завдяки діяльності очисних споруд. Зведення там ще й сміттєпереробного заводу стане для багатьох людей фатальним, особливо для новонароджених», – переконані пікетувальники.

Як розповіла у коментарі Львівському порталу Ірина Федишин, люди не хочуть жити поруч із цинковим заводом біля Винників, адже, за її словами, його зводять за 300 метрів від перших будинків.

«Тут зібралися прості мешканці населених пунктів Лисиничі, Підбірці, Винники, Підберізці. Ми проти цинкового заводу. Не хочемо бачити його поруч зі своїми будинками. Зараз там активно ведуться роботи: готова під’їзна дорога, роблять перекриття. Спершу нам казали, що це буде торговий центр, але коли 16 червня вивісили паспорт об’єкта, там вже звели мури, і ми побачили, що це цинковий завод», – зауважила пікетувальниця.

Учасники акції протесту вимагали, аби до них вийшов голова Львівської ОДА Маркіян Мальський. Своєю чергою він пообіцяв створити спеціальну робочу групу і відправив до пікетувальників свого заступника.

«Дорогі львів‘яни, що страйкують зараз під ОДА з питань будівництва цинкового та сміттєпереробного заводів. До вас двічі виходив перший заступник Василь Лозинський з пропозиціями сформувати робочу групу для зустрічі в мене в кабінеті. Дозвольте вас запевнити, що я є абсолютно відкритим до спілкування та співпраці з важливих для мешканців Львівщини питань. У зв’язку із тим, що сьогодні о 10:00 розпочинається сесія Львівської обласної ради, на якій моя присутність є обов‘язковою, зустріч сьогодні у пізніший час неможлива. Запрошую на конструктивну розмову у зручний час із робочою групою», – написав на своїй сторінці у Facebook Мальський.

Зазначимо, громада Знесіння та Кривчиць вже неодноразово протестувала через сміттєпереробний завод. Мешканці вважають, що такий комплекс стане ще однією екологічною катастрофою. Позицію місцевих жителів підтримували деякі депутати міськради Львова, вони закликали міського голову Андрія Садового розглянути альтернативу земельній ділянці на вулиці Пластовій, 13 для будівництва сміттєвого заводу. Втім мер відстоював свою позицію і запевняв, що майбутній комплекс буде екологічно чистим об’єктом.

Своєю чергою Міністерство екології та природних ресурсів України підтвердило безпечність майбутнього сміттєвого заводу. Втім Мінприроди також зобов’язало ЛКП «Зелене місто» встановити додаткову систему очистки технічних і дощових стоків на території сміттєвого комплексу, аби унеможливити будь-який негативний вплив на навколишнє середовище.

А нещодавно міський голова Львова Андрій Садовий заявив, що на вул. Пластовій вже з вересня стартують підготовчі роботи, саме будівництво сміттєвого комплексу має розпочатись ще впродовж осені. Завершити спорудження заводу мають через два роки, тобто орієнтовно восени 2021 року.

Влітку минулого року у Києві мерія підписала угоду на отримання 35 млн євро кредиту від ЄБРР на будівництво сміттєпереробного заводу у Львові та на рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища. Зводити сміттєвий комплекс на вул. Пластовій спочатку зголосилися 12 компаній, згодом цей список зменшився вже до 5 фірм. Тендер, який оголосили влітку 2018 року, досі триває.

Як повідомляв Львівський портал, на території Підберізцівської ОТГ ТзОВ «Екран» нещодавно розпочало будівництво заводу гарячого цинкування. У мешканців Винників, а також сіл Лисиничі та Підбірці це будівництво викликало обурення, оскільки майбутній завод межуватиме із цими населеними пунктами. Вони вважають, що нове підприємство може мати негативний вплив на їхнє здоров’я.

Відтак на початку липня голова Львівської ОДА  Маркіян Мальський попросив призупинити спорудження заводу гарячого цинкування, а також дав вказівку створити комісію, яка б зайнялася вивченням питання цього будівництва.

Своєю чергою депутати Львівської міської ради під час сесійного засідання 1 серпня висловили свої сумніви щодо законності цього будівництва і звернулися до Львівської ОДА з проханням надати всі документи, які підтверджують право ТзОВ «Екран» на будівництво заводу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *