ОСТАННІ НОВИНИ

Епіфаній заявив про можливість об’єднання ПЦУ із греко-католиками

Наталя Дуляба

|

Предстоятель Православної Церкви України (ПЦУ) Епіфаній допускає, що православні східного і західного обрядів в майбутньому можуть об’єднатися в одну церкву. Про це він розповів в інтерв’ю на телеканалі Еспресо, пише УП.

 

«Загалом багато хто прагне і говорить проте, що ці церкви повинні в майбутньому об’єднатися. Але для того, щоб об’єднатися, треба прийти до діалогу. Зараз ми тісно співпрацюємо. Ми спільно втілюємо певні проекти, беремо участь у спільних заходах», – заявив Епіфаній.

«На зустрічі з Блаженнійшим Святославом ми говорили про подальше поглиблення нашої співпраці. У цій співпраці ми прийдемо до діалогу, а вже діалог визначить, чи зможемо ми об’єднатися. Теоретично це в майбутньому можливо. Але це залежить від того, як ми будемо співпрацювати, підтримувати ці дружні стосунки, прагнути цієї єдності. У майбутньому всі православні повинні об’єднатися в єдиній Церкві», –наголосив глава ПЦУ.

Як повідомляв Львівський портал, 15 грудня 2018 року українські церкви об’єдналися у єдину Православну Церкву України, її очолив митрополит Епіфаній. Представники РПЦ (УПЦ МП) переважно відмовилися визнати її, але окремі парафії, особливо на заході країни, переходять до ПЦУ.

5 січня 2019 року у Стамбулі підписали Томос про автокефалію української церкви, 6 січня патріарх Варфоломій передав його Епіфанію.

На початку травня Філарет заявляв, що УПЦ Київського патріархату не є ліквідованою і направив майже усім єпископам ПЦУ запрошення на зустріч на бланках неіснуючого Київського патріархату.

На сайті колишньої УПЦ КП було оприлюднено різке звернення Філарета до Епіфанія та запрошення його на святкування пам’яті святого священномученика Макарія, також на бланку Київського патріархату.

У відповідь на заяву Філарета у Міністерстві культури заявили, що Українська православна церква Київського патріархату припинила існування й увійшла до Православної Церкви України.

12 травня Філарет заявив, що допускає поділ Православної Церкви України.

Також Митрополит Епіфаній на заяви Філарета зауважив, що повернення УПЦ до структури Київського патріархату означатиме втрату Томосу та всіх здобутків церковної незалежності.

Нагадаємо, 10-11 квітня у Львові із першим офіційним архіпастирським візитом перебував предстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній. Все, про що говорив Владика на зустрічі з журналістами, можна дізнатися у нашому матеріалі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *