ОСТАННІ НОВИНИ

На Заході України більше 500 парафій Московського патріархату перейшли до ПЦУ

Наталя Дуляба

|

Найактивніше до Православної Церкви України зараз переходять громади Московського патріархату, які розташовані на заході країни. До ПЦУ вже долучились більше 500 таких парафій. Про це під час першого офіційного архіпастирського візиту до Львова розповів предстоятель Православної Церкви України Митрополит Епіфаній, передає Львівський портал.

 

Владика зазначив, що Православна Церква України є відкритою до громад Московського патріархату, проте з боку УПЦ МП дотепер «немає жодного поступу».

«Я постійно говорю про те, що наша Церква відкрита для всіх: для ієрархів, духовенства і вірян, які ще знаходяться у складі Російської Православної Церкви. На Об’єднавчий Собор Вселенський Патріарх запросив усіх, кожен ієрарх з УПЦ МП отримав відповідне запрошення. Але вони відмовились прийти. Зараз ми відкриті, ми прагнемо єдності і готові до діалогу, але з їхнього боку ми не бачимо жодного поступу», – розказав Митрополит Епіфаній.

За його словами, незважаючи на це, зараз найактивніше до ПЦУ переходять ті громади Московського патруархату, які знаходяться на Західній Україні.

«Зараз ми спостерігаємо, як у деяких регіонах парафії переходять до складу Православної Церкви України. Це особливо видно на заході України, бо на сході більш складна ситуація. На Західній Україні вже понад 500 парафій прийняли рішення про приєднання до ПЦУ. І цей процес буде незворотнім. Та ми не ставимо жодних хронологічних рамок, ми хочемо, щоб цей процес першочергово був мирним. Громада має добровільно, без примусу обирати свій релігійний центр», – наголосив предстоятель ПЦУ.

Зазначимо, на Львівщині існує близько 60 громад УПЦ МП.

Першою в області до лав Православної Церкви України перейшла церква Петра і Павла у Жовкві, яка є найбільшим храмом УПЦ МП на Львівщині. Згодом такі рішення погодили церкви УПЦ МП у селах Піщани та Верчани (Стрийський район). Пізніше громада церкви УПЦ (МП) у селі Шандровець Турківського району прийняла рішення про перехід до помісної Православної церкви України.  Загалом у Львівській області існує 60 громад УПЦ МП.

Також у Сокальському районі дев’ять релігійних громад УПЦ МП приєдналися до складу канонічної Православної церкви України.

Як повідомляв Львівський портал, 10-11 квітня у Львові із першим офіційним архіпастирським візитом перебував предстоятель Православної Церкви України Митрополит Епіфаній. Все, про що говорив Владика на зустрічі з журналістами, можна дізнатися у нашому матеріалі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *